Wypowiedzenie a zasilek

• Autor wątku Autor wątku niebieskieniebo1212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niebieskieniebo1212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, pod koniec kwietnia kończy się mija roczna umowa o pracę na cały etat. Od dwóch miesięcy jestem na macierzyńskim, niestety dziecko zmarło i jestem po zabiegu. Teraz będę jeszcze jakiś czas na chorobowym, lecz nie wiem na jaki czas mi wystawi je lekarz. Na chwilę obecną nie chce wracać do pracy i chce złożyć wypowiedzenie, natomiast boję się że z racji tego że sama się zwolniła nie przyznaja mi zasiłku w pupie. Jakie musi być wypowiedzenie abym taki zasiłek dostała?

jak ty zlozysz to zasilku nie bedzie przez 3 miesiace, oczywiscie jesli wogole spelniasz warunki otrzymania.

ivannet napisał:
Na chwilę obecną nie chce wracać do pracy i chce złożyć wypowiedzenie,
niebieskieniebo1212 napisał:
Jakie musi być wypowiedzenie abym taki zasiłek dostała?
Pracownik wypowiadając umowę o pracę w powyższych okolicznościach nie otrzyma zasiłku dla bezrobotnych przez okres 90 dni jeśli zarejestruje się w okresie 6 miesięcy od złożenie wypowiedzenia.
W Pani przypadku natomiast (czyli w sytuacji kiedy pracowała Pani tylko 1 rok) czekanie z rejestracją ponad 6 miesięcy od złożenia wypowiedzenia będzie skutkować całkowitym pozbawieniem prawa do zasiłku, ponieważ nie "wyjdzie" Pani 365 dni w okresie 18 m-cy od rejestracji w PUP. Zatem jeśli zdecyduje się Pani na wypowiedzenie umowy o pracę lub rozwiązanie jej za porozumieniem stron (termin rozwiązania stosunku pracy ustalony w porozumieniu z pracodawcą) zasiłek będzie przysługiwał po 90 dniach od zarejestrowania w PUP.

Kosssz napisał:
Pracownik wypowiadając umowę o pracę w powyższych okolicznościach nie otrzyma zasiłku dla bezrobotnych przez okres 90 dni jeśli zarejestruje się w okresie 6 miesięcy od złożenie wypowiedzenia.
W Pani przypadku natomiast (czyli w sytuacji kiedy pracowała Pani tylko 1 rok) czekanie z rejestracją ponad 6 miesięcy od złożenia wypowiedzenia będzie skutkować całkowitym pozbawieniem prawa do zasiłku, ponieważ nie "wyjdzie" Pani 365 dni w okresie 18 m-cy od rejestracji w PUP. Zatem jeśli zdecyduje się Pani na wypowiedzenie umowy o pracę lub rozwiązanie jej za porozumieniem stron (termin rozwiązania stosunku pracy ustalony w porozumieniu z pracodawcą) zasiłek będzie przysługiwał po 90 dniach od zarejestrowania w PUP.

Proszę mi powiedzieć, co w przypadku gdy będę mieć przedłużane l4 do końca umowy i umowa poprostu mi wygaśnie, a pracodawca jej nie przedłuży? Generalnie chce dodać E ma więcej przepracowane na umowę o pracę, mam ciągłość tylko akurat u tego miałam roczna umowe

Wówczas zasiłek będzie przysługiwał od razu.

Rovan napisał:
co w przypadku gdy będę mieć przedłużane l4 do końca umowy i umowa poprostu mi wygaśnie, a pracodawca jej nie przedłuży?
Rovan napisał:
Wówczas zasiłek będzie przysługiwał od razu.
O ile stan Pani zdrowia do końca kwietnia faktycznie będzie uniemożliwiał powrót do pracy. A tego aktualnie na forum internetowym nie zbadamy.... O tym orzeka wyłącznie lekarz.

Powrót