Wypowiedzenie miaszkania w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku dragon33595
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon33595

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam dosc powazny problem i nie wiem co w tej sytuacji zrobic,potrzebuje porady naprawde rzetelnej.Problemem jest wypowiedzenie mieszkania w Niemczech.Zachowalam 3 miesieczny okres wypowiedzenia,w trakcie tego okresu na to mieszkanie wprowadzil sie moj brat,nie zostala sporzadzana nowa umowa najmu dla niego.Brata zameldowal zarzadca domu na jakiej podstawie nie wiem.Fakt jest taki ze,minely 4 miesiace od okresu wypowiedzenia,brat sie wyprowadzil a wlasciciel mieszkania rzada kolejnego okresu wypowiedzenia na pismie,w przeciwnym wypadku obciazy mnie kosztem remontu mieszkania.Nie znam dobrze prawa niemieckiego i nie wiem czy wlasciciel tego mieszkania moze faktycznie mnie obciazyc tymi kosztami.Jak to wyglada prawnie??

dziekuje za wszystkie odpowiedzi bo naprawde nie wiem co mam w tej sytuacji zrobic

Też nie znam prawa niemieckiego. Przenoszę na forum, gdzie mają o tym pojęcie.

Slicznie dziekuje,i czekam na wiesci

A właściciel mieszkania wyraził zgodę na wprowadzenie sie brata do mieszkania?

tak,pracowal dla niego,mial umowe o prace

Brat zostal zatrudniony przez wlasciciela mieszkania,pracowal jako Hausmeister z umowa na pisnie o legalnym zatrudnieniu

No to widocznie właściciel traktuje brata jako kolejnego najemcę, którego rownież obowiązuje 3-miesięczny okres wypowiedzenia.

Pomino braku pisemnej umowy??To dlaczego kosztami remontu chce mnie obciazyc skoro ja swoj okres wypowiedzenia zachowalam??

Masz protokół zdania mieszkania, z którego wyraźnie wynika, ze mieszkanie zostało oddane w stanie, który był wymagany przez właściciela?

No wlasnie nie,nie posiadam takiego dokumentu,a to cos zmienia??

Tak wypowiedzenie na pismie,z wlasnorecznym podpisem zarzadcy tego mieszkania.

dragon33595 napisał:
Tak wypowiedzenie na pismie,z wlasnorecznym podpisem zarzadcy tego mieszkania.

Z mojej wiedzy wynika, ze po wypowiedzeniu umowy mieszkania (i przed wprowadzeniem sie kolejnego najemcy) obie strony spotykają sie w mieszkaniu i sporządzają protokół zdania mieszkania, w ktorym zawarte sa wszystkie informacje dotyczące jego stanu, wskazań liczników itd. Dodatkowo, w umowie wynajęcia mieszkania powinieneś mieć napisane, w jakim stanie powinieneś zdać mieszkanie (w mojej umowie jest m.in. napisane, ze po wyprowadzce ściany w mieszkaniu musza byc pomalowane na biało).

Kosztami jakiego rodzaju remontu właściciel mieszkania chce Cie obarczyc?

wymiana drzwi,malowaniem,nikt mnie nie informowal ,ze taki protokol istnieje.Ze sporzadza sie go przy zdaniu mnieszkania.Poprostu ja sie wyprowadzilam a na moje miejsce wprowadzil sie brat.Wtej sytuacji nie bardzo rozumiem dlaczego to ja mam ponosic koszty skoro od wygasniecia wypowiedzenia minely 4 miesiace i mieszkal tam ktos inny-czyli brat

dragon33595 napisał:
wymiana drzwi,malowaniem,nikt mnie nie informowal ,ze taki protokol istnieje.Ze sporzadza sie go przy zdaniu mnieszkania.Poprostu ja sie wyprowadzilam a na moje miejsce wprowadzil sie brat.Wtej sytuacji nie bardzo rozumiem dlaczego to ja mam ponosic koszty skoro od wygasniecia wypowiedzenia minely 4 miesiace i mieszkal tam ktos inny-czyli brat

Moze właśnie dlatego, ze jesteś ostatnim wynajemca, z ktorym właściciel miał podpisana umowę. Dlaczego Twój brat wynajął to mieszkanie bez umowy?

No wlasnie dlaczego-bardzo dobre pytanie.Juz wyjasniam brat podjal prace u wlasciciela tego mnieszkania,czyli pracowal dla niego,niestety pan mial klopoty z plynnoscia gotowki,brak wyplat.Miala zostac sporzadzona nowa umowa najmu dla niego,ale z przyczyn mi nie wiadomych do tego nie doszlo.Osoba odpowiedzialna-zarzadca nie uczynil tego.Jak dla mnie do co w tej chwili robi wlasciciel mieszkania w stosunku do mnie to wyludzenie-chyba ze sie myle

Powrót