Wypowiedzenie OC przed okresem trwania – problem z datą

• Autor wątku Autor wątku NN93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NN93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry,
Dnia 15.12.2023 czyli 4 dni przed końcem OC złożyłem wypowiedzenie. W nagłówku podałem miejscowość i datę wypełnienia pisma, co zostało potraktowane jako dzień wypowiedzenia OC. W rezultacie OC zostało wypowiedziane 3 dni przed końcem okresu jego trwania, o czym dowiedziałem sie dopiero dostając zawiadomienie z UFG o 3-dniowym brak ciągłości w OC (od 16.12.2023 do 19.12.2023) i konieczności zapłaty kary w wysokości 3600 zł. Dopiero teraz starajac sie rozwiązać problem zorientowałem się, że wiele wzorów wypowiedzenia OC dostępnych w internecie zawiera zapis "Wypowiadam umowę OC z końcem okresu na jaki została zawarta". Mój wzór takiego zapisu nie zawierał, przez co data w nagłówku została potraktowana jako data z jaką ma być wypowiedziane OC, a nie data składania wniosku. Czy da się coś z tym zrobić, żeby nie płacić kary za brak ciągłości OC przez nieporozumienie związane z datą? Składając wypowiedzenie myślałem, że z automatu umowa OC będzie wypowiedziana z datą na jaki została zawarta, a nie że ubezpieczyciel wypowie ją 3 dni przed końcem, poslugujac sie tą datą z nagłówka :/

Ostatnia edycja:
Jaką podstawę prawną wskazałeś w piśmie ? Najlepiej przepisz słowo w słowo treść wypowiedzenia

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Powrót