Wypowiedzenie OC

• Autor wątku Autor wątku Piotr Kielce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr Kielce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,

Proszę o pomoc,
posiadam ubezpieczenie OC ważne do 25-07-2007 (do jutra). Czy mogę ją wypowiedzieć wysyłając rezygnację dzisiaj??
Chcę wykupić ubezpieczenie w innej firmie a nie chciałbym posiadać 2 ubezpieczeń.

proszę o szybką odpowiedź.

TU raczej tego nie uwzględni, wypowiedzenie powinno dojść najpóźniej dzisiaj. Jedyna szansa to złożenie wypowiedzenia w jakimś oddziale ubezpieczyciela.

Dziękuję za info.

A to nie jest tak , że liczy się data wysłania listu poleconego?
Pozdrawiam

Kiedyś były 3 TU, które honorowały datę stempla (jednemu z ubezpieczycieli nawet faks wystarczał), ale nie wiem jak jest teraz. W każdym razie ustawa o OC nie rozstrzyga tego w sposób jednoznaczny.
W tym wypadku to niebezpieczna loteria - wyślesz, ubezpieczysz się gdzie indziej, a ci nie uznają wypowiedzenia i masz podwójne OC.

Potwierdzam, co pisze Homer 13.
Po wykładni Rzecznika Ubezpieczonych, które tu na forum było cytowane większość firm nie patrzy na date stempla pocztowego tylko na date dostarczenia tego pisma do ich wiadomosci, czyli kiedy przyszło. Ma to byc data na dzień przed końcem okresu ubezpieczenia. Niektóre firmy honorują faxy, inne upowazniają swoich agentów do przyjmowania wypowiedzeń. Ryzyko wysyłania pocztą dzisiaj jest na tyle duze, ze radziłabym poszukać jakiegoś biura, gdzie mozna je zanieśc osobiście ewentualnie uzgodnic, czy będą honorowac wypowiedzenie złozone faxem.
Prawde powiedziawszy duzo zalezy tu od osób z TU, bo ustawa do końca procedury składania wypowiedzeń nie precyzuje.

Witam... z lekkim opóźnieniem :)
Po telefonicznym uzgodnieniu z biurem firmy ubezpieczeniowej, złożyłem wymówienie OC faxem, zostało ono przyjęte.
Oprócz tego zostałem również poproszony o wysłanie rezygnacji także pocztą. Po wysłaniu faxu upewniłem się jeszcze , że fax został odebrany - za radą pracownika firmy ubezpieczeniowej. (Warta) .

Pozdrawiam.

Powrót