Wypowiedzenie pełnomocnictwa pod koniec sprawy o nieważność testamentu – konsekwencje finansowe i procesowe

• Autor wątku Autor wątku Jacek@123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek@123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
proszę o merytoryczną ocenę mojej sytuacji procesowej.
Od 3 lat korzystam z usług radcy prawnego w sprawie o nieważność testamentu. Umowa przewiduje wynagrodzenie ryczałtowe (w całości zapłacone) oraz dodatkowe wynagrodzenie za sukces. Sprawa znajduje się obecnie na etapie opinii biegłych – zostały wniesione zarzuty oraz wniosek o opinię uzupełniającą. Prawdopodobnie w tym roku zapadnie rozstrzygnięcie.
Współpraca od dłuższego czasu jest utrudniona. Projekty pism otrzymuję w dniu terminu lub dzień przed, bez realnej możliwości wcześniejszego zapoznania się i akceptacji. Ostatnio projekt pisma do opinii biegłych otrzymałem dzień przed terminem. Po zgłoszeniu uwag pełnomocnik zmodyfikował pismo, jednak ostatecznej wersji wysłanej do sądu nie otrzymałem do akceptacji.
Wcześniej wnosiłem o zaskarżenie postanowienia w przedmiocie wynagrodzenia biegłych (nie z powodu samej wysokości wynagrodzenia, lecz w kontekście niepełności opinii). Zarzuty nie zostały wniesione, a informacja w tej sprawie nie była jednoznaczna. Terminy przepadły.
Obecnie pełnomocnik proponuje zakończenie współpracy za porozumieniem stron, a w przypadku braku zgody zapowiada wypowiedzenie pełnomocnictwa z jej strony.
Proszę o odpowiedź na następujące kwestie:
  1. Jeśli to pełnomocnik wypowie umowę zlecenia (art. 746 k.c.), czy może domagać się dodatkowego wynagrodzenia ponad już zapłacone ryczałtowe?
  2. Czy przy wypowiedzeniu przez pełnomocnika istnieje obowiązek podejmowania czynności przez określony czas (np. do momentu ustanowienia nowego pełnomocnika), aby nie narazić klienta na szkodę?
  3. Czy radca prawny w piśmie do sądu wypowiadającym pełnomocnictwo może szczegółowo uzasadniać przyczyny zakończenia współpracy, czy powinno to ograniczać się do samego oświadczenia o wypowiedzeniu?
  4. Jak w praktyce sąd postrzega zmianę pełnomocnika na końcowym etapie sprawy – czy może to mieć jakikolwiek wpływ na ocenę strony?
  5. Czy na etapie po sporządzeniu opinii biegłych i wniesieniu zarzutów strona jest w stanie samodzielnie doprowadzić sprawę do wyroku?
Zależy mi przede wszystkim na ocenie skutków finansowych i procesowych ewentualnego wypowiedzenia pełnomocnictwa na tym etapie.
Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Powrót