M
Martasz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Pomęczę Was troszkę, ale nurtuje mnie pewna sprawa, ktorej do końca nie rozumiem i wgłebiajac się w temat znajdywałam sprzeczne informacje.
Osobie ze stażem pracy 6 lat w dniu 6 kwietnia skończył się urlop wychowawczy. Pracodawca chce z tą osobą rozwiazać umowę o pracę. Osoba ta też nie chce pracować bo musi zajać sie dzieckiem.
Czyli jeśli dobrze rozumiem to:
- okres wypowiedzenia w tym przypadku to 3 miesiace
- wypowiedzenie liczy się od dnia 1 maja.
i moje pytania sa takie:
-kiedy wręczyć wypowiedzenie? bo z tego co mi wiadomo to nie można wypowiedzieć umowy na wychowawczym, osoba taka choć na jeden dzień musi stawić sie do pracy
- czy aby zwalniana osoba miała zasiłek dla bezrobotnych to musi być wypowiedzenei od pracodawcy czy moze być za porozumieniem stron?
-czy można ominąć okres wypowiedzenia, tak żeby od razu był zasiłek?
- kiedy taka osoba moze się zarejestrować w PUP?
-kiedy otrzyma pierwszy zasiłek dla bezrobotnych?
Jestem ciekawa co Wy myślicie na ten temat.[/u]
Osobie ze stażem pracy 6 lat w dniu 6 kwietnia skończył się urlop wychowawczy. Pracodawca chce z tą osobą rozwiazać umowę o pracę. Osoba ta też nie chce pracować bo musi zajać sie dzieckiem.
Czyli jeśli dobrze rozumiem to:
- okres wypowiedzenia w tym przypadku to 3 miesiace
- wypowiedzenie liczy się od dnia 1 maja.
i moje pytania sa takie:
-kiedy wręczyć wypowiedzenie? bo z tego co mi wiadomo to nie można wypowiedzieć umowy na wychowawczym, osoba taka choć na jeden dzień musi stawić sie do pracy
- czy aby zwalniana osoba miała zasiłek dla bezrobotnych to musi być wypowiedzenei od pracodawcy czy moze być za porozumieniem stron?
-czy można ominąć okres wypowiedzenia, tak żeby od razu był zasiłek?
- kiedy taka osoba moze się zarejestrować w PUP?
-kiedy otrzyma pierwszy zasiłek dla bezrobotnych?
Jestem ciekawa co Wy myślicie na ten temat.[/u]