wypowiedzenie po wychowawczym i zasiłek z PUP

• Autor wątku Autor wątku Martasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Pomęczę Was troszkę, ale nurtuje mnie pewna sprawa, ktorej do końca nie rozumiem i wgłebiajac się w temat znajdywałam sprzeczne informacje.

Osobie ze stażem pracy 6 lat w dniu 6 kwietnia skończył się urlop wychowawczy. Pracodawca chce z tą osobą rozwiazać umowę o pracę. Osoba ta też nie chce pracować bo musi zajać sie dzieckiem.

Czyli jeśli dobrze rozumiem to:
- okres wypowiedzenia w tym przypadku to 3 miesiace
- wypowiedzenie liczy się od dnia 1 maja.

i moje pytania sa takie:
-kiedy wręczyć wypowiedzenie? bo z tego co mi wiadomo to nie można wypowiedzieć umowy na wychowawczym, osoba taka choć na jeden dzień musi stawić sie do pracy
- czy aby zwalniana osoba miała zasiłek dla bezrobotnych to musi być wypowiedzenei od pracodawcy czy moze być za porozumieniem stron?
-czy można ominąć okres wypowiedzenia, tak żeby od razu był zasiłek?
- kiedy taka osoba moze się zarejestrować w PUP?
-kiedy otrzyma pierwszy zasiłek dla bezrobotnych?

Jestem ciekawa co Wy myślicie na ten temat.[/u]

Re: wypowiedzenie po wychowawczym i zasiłek z

[cytat="Martasz"]
Jestem ciekawa co Wy myślicie na ten temat.[/cytat]

Czy chodzi o to "co myślimy", czy o to co na ten temat mówi prawo?

1. Okres wypowiedzenia to 3 miesiące, upływa 31 lipca.
2. Wypowiedzenie należy wręczyć między 7 a 30 kwietniem.
3. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest porozumienie stron na wniosek pracodawcy (w świadectwie pracy musi być napisane, że na wniosek pracodawcy).
4. Zasiłek zgodnie z prawem przysługuje po 7 dniach od dnia zarejestrowania się.
5. Zarejestrować się można nawet w dniu otrzymania świadectwa pracy, im szybciej tym lepiej. :)

Bardzo dzękuję za odpowiedź. :ok:

[cytat="Janusz M."]2. Wypowiedzenie należy wręczyć między 7 a 30 kwietniem.[/cytat]W trakcie urlopu wychowawczego natomiast może wypowiedzenie złożyć pracownik.
[cytat="Janusz M."]3. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest porozumienie stron na wniosek pracodawcy (w świadectwie pracy musi być napisane, że na wniosek pracodawcy).[/cytat]
Oczywiście wówczas umowa zostanie rozwiązana z dniem na jaki zdecydują się obie strony - bo nie ma już okresu wypowiedzenia.
[cytat="Janusz M."]5. Zarejestrować się można nawet w dniu otrzymania świadectwa pracy, im szybciej tym lepiej. :)[/cytat]
O ile w tym dniu nie jest się już osobą zatrudnioną.

Oczywiscie pracownik może w trakcie urlopu wypowiedzieć umowe, ale tym samym nie uzyska prawa do zasiłku , będzie musiał czekać 3 miesiące:(

[cytat="13a"]Oczywiscie pracownik może w trakcie urlopu wypowiedzieć umowe, ale tym samym nie uzyska prawa do zasiłku , będzie musiał czekać 3 miesiące:([/cytat]
Oczywiście :ok:

ja chętnie się dowiem co na ten temat mówi prawo, bo za niedługo będę miała identyczny problem

Czyli wychodzi na to, że mozna ominąć trzymiesięczny okres wypowiedzenia? I nie wiąże sie to z żadnym zagrożeniem, ze pracownik będzie żądał odszkodowania?

A jeśli chodzi o zasiłek to:
- jeśli będzie 3-miesieczny okres wypowiedzenia to zasiłek będzie po tym okresie czyli ok. po 90 dniach od rozwiazania umowy?
- jeśli nie będzie okresu wypowiedzenia to i tak zasilek będzie dopiero po 90 dniach?

Czy uważnie Pani przeczytała i zrozumiała to co wyżej było pisane?
Wydaje mi się, że nie.

skoro pytam to wygląda na to, że mam jeszcze wątpliwosci. Alez Pan uszczypliwy :what:

Powrót