Wypowiedzenie podczas urlopu 2 tygodniowego

• Autor wątku Autor wątku east
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

east

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Hej,

Piszę z pytaniem. Od 27 Czerwca do 14 Lipca będę przebywał na urlopie planowanym wypoczynkowym. Urlop planowany w planie pracy zatwierdzony przez pracodawcę.

Znalazłem nową pracę, mam miesięczny okres wypowiedzenia. Nowa pracę chcę rozpocząć od 1 Sierpnia.

Wypowiedzenie mogę wysłać na urlopie w piątek 28 Czerwca - ostatni dzień pracujący w miesiącu.

Będę wtedy na urlopie i wyjeździe. Czy pracodawca może mi po wypowiedzeniu przerwać urlop, czy tylko wysłać mailem wypowiedzenie i oryginał kurierem?

Wypowiedzenie musi być wysłane w ostatni dzień pracujący czy może być w niedziele ostatni dzień miesiąca?

Bardzo proszę o pomoc co z tym urlopem?

Dziękuje z góry.

Wypowiedzenie pracodawca musi otrzymać w czerwcu aby bieg zaczął się z początkiem lipca a nie być wysłane bo to 2 różne rzeczy. Złóż osobiście przed urlopem i już.

Osobiście nie mogę ponieważ pracuje zdalnie a siedziba firmy jest 400 km odetnie. Stąd wysyłka mailem i kurierem.

Przed jak złożę pracodawca może cofnąć mi urlop, aby pracować w Lipcu dla niego.

Stąd pytanie o złożenie podczas urlopu.

Liczy się data odbioru listu. Wróć wyślij pierwszego dnia urlopu.

A data wysyłki skanu mailem się nie liczy ?

A co z urlopem jak przed urlopem poinformuje pracodawcę o wypowiedzeniu ?

Wyślij kurierem dzień przed urlopem. Wtedy będzie na czas. I będziesz miał potwierdzenie odbioru. Ale z jakim urlopem? Zaplanowanym?

Tak zaplanowanym urlopem. Gdy pracodawca dostanie 2 dnia urlopu wypowiedzenie może mi anulować resztę urlopu?

Wypowiedzenie wysłane mailem musi zostać podpisane certyfikowanym podpisem elektronicznym.
Co do niedzieli - jeżeli firma w weekendy jest zamknięta w mojej opinii do podważenia (o ile odbiorca nie potwierdzi przeczytania wiadomości w tym dniu).
Jeżeli chodzi o odwołanie - tak, może ale musi Cię o tym skutecznie poinformować.

A skan pisma, na którym jest oryginalne wypowiedzenie wysłane mailem się nie liczy ? Kiedyś tak wysyłałem skan dokumentu, a oryginał tego samego dnia kurierem.

Liczy, jest wadliwe ale skuteczne, wyślij tez kuriera tak jak ostatnio

cologniola napisał:
Liczy, jest wadliwe ale skuteczne, wyślij tez kuriera tak jak ostatnio

Czyli wysyłka skanem maila i tego samego dnia kuriera jest wiążące? Jest jednak ważne?

Gdy to będzie podczas dniu urlopu może mnie ściągnąć z urlopu czy już nie?

A skąd będziesz wiedział że pracodawca ściąga ciebie z urlopu?

Gdy zadzwonię poinformować przełożonego o wysłaniu wypowiedzenia na przykład. Tego się obawiam.

A kultura wymaga poinformowania przełożonego.

Gdyby chciał cie ściągnąć to powiedz ze juz wyjechałeś i owszem możesz wrócić ale on będzie musiał ponieść koszty powrotu jak i inne które już podniosłeś w związku z wyjazdem

cologniola napisał:
Gdyby chciał cie ściągnąć to powiedz ze juz wyjechałeś i owszem możesz wrócić ale on będzie musiał ponieść koszty powrotu jak i inne które już podniosłeś w związku z wyjazdem

Ok dziękuję. A po powrocie pozostały urlop - zostanie 7 dni - na żądanie będę mógł wziąć 4 dni tak? A pozostałe od widzimisię pracodawcy?

Te 4 dni na żądanie pod rząd obowiązkowo będzie musiał dać?

Pamiętaj że urlop należny liczymy proporcjonalnie do okresu zatrudnienia. Czyli za obecny rok będziesz miał za 7 miesięcy nie za cały rok. W okresie wypowiedzenia o urlopie decyduje pracowawca. Równie dobrze nie musi Cię wcale na niego wysyłać tylko zapłacić ekwiwalent.

karolla0905 napisał:
Pamiętaj że urlop należny liczymy proporcjonalnie do okresu zatrudnienia. Czyli za obecny rok będziesz miał za 7 miesięcy nie za cały rok. W okresie wypowiedzenia o urlopie decyduje pracowawca. Równie dobrze nie musi Cię wcale na niego wysyłać tylko zapłacić ekwiwalent.

Tak wiem, proporcjonalnie wychodzi 16 dni za ten rok.

Obecny pracodawca jest zwolennikiem płacenia, a ja jestem zwolennikiem wypoczynku, stąd chęć wykorzystania urlopu zanim złożę wypowiedzenie.

Powrót