Wypowiedzenie pożyczki niezgodne z umową

• Autor wątku Autor wątku lukiko1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukiko1986

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

Dostałem wypowiedzenie pożyczki od firmy pożyczkowej PROFI CREDIT, ale jest ono niezgodne z umową która mówi że wypowiedzenie może nastąpić po nie spłaceniu dwóch pełnych okresów tj. dwóch rat oraz musi zostać zachowany okres 30 dni wypowiedzenia.
Tymczasem dostaję pismo na którym mam napisane, iż pożyczka została wypowiedziana, i na spłatę mam 10 dni. Podkreślam iż nie doszło do naruszenia zasady nie spłacenia dwóch pełnych rat pożyczki.
Nie dostałem również weksla o którym mowa w umowie.
Czy jest to tylko zastraszenie?
Czy mogę takie działanie firmy zgłosić do sądu?
Jeśli tak to jakiego rozwiązania sprawy oczekiwać?

lukiko1986 napisał:
pożyczka została wypowiedziana, i na spłatę mam 10 dni
Tylko tyle, żadnego uzasadnienia, powołania się na treść umowy ?

Jako powód zostało podane naruszenie kalendarza spłat. Mam 10 dni na spłatę dużej kwoty a jak nie podadzą mnie do sądu, no a potem już wiadomo.
W umowie napisane jest że okres wypowiedzenia wynosi 30 dni, a żeby doszło do wypowiedzenia muszę zalegać ze spłatą pełnych rat za minimum dwa okresy płatności czego się nie dopuściłem. Tak więc z mojej strony nie widzę rzetelnych podstaw do wypowiedzenia.

lukiko1986 napisał:
muszę zalegać ze spłatą pełnych rat za minimum dwa okresy płatności czego się nie dopuściłem
Jesteś pewny, że nic więcej nie ma w umowie ?
Przykro mi, nie znam warunków umowy, treści wypowiedzenia, jedynie Twoją opinię, więc ciężko coś więcej odpowiedzieć. Już nie raz osobom poszukującym porady "wydawało się" i tylko wydawało.
lukiko1986 napisał:
Podkreślam iż nie doszło do naruszenia zasady nie spłacenia dwóch pełnych rat pożyczki
Co masz na myśłi ? Nie rozumiem, zalegasz, spacasz częściowo ?

Ostatnia edycja:
Miałem już kiedyś pożyczkę w tej firmie i wtedy już znałem ta umowę.
Ta oczywiście również przeczytałem.
Nie poczuwam się że naruszyłem punkt dotyczący wypowiedzenia pożyczki na tyle aby pożyczkodawca miał do tego prawo.
Poza tym nie ma w umowie również punktu że pożyczkodawca może wypowiedzieć umowę bez podania przyczyny.

Ostatnia edycja:
Co do opóźnień wyglądało to tak:
1 rata - wymagana płatność 337zł na 2014-10-04 - spłata zaksięgowana 2014-11-04 (nadpłata 63 zł wliczona w poczet 2 raty zapadającej 2014-11-04)
W tym wypadku moja zaległość na dzień 2014-11-05 wynosiła 1 pełna rata minus 63zł.
dnia 2014-12-04 zapadła płatność 3 raty, czyli na dzień 2014-12-05 moja zaległość wynosiła (1rata minus 63zł) + 1 rata pełna, co nie stanowi podstaw do wypowiedzenia zgodnie z punktem 11.1(!), bo to nie dwie raty pełne za dwa pełne okresy w rozumieniu umowy.
Dnia 2014-12-10 została zaksięgowana spłata w wysokości 274zł.

Jeszcze raz to prześledziłem i nie ma tam momentu gdzie zalegam u nich z dwoma pełnymi ratami.

Odpowiedź już padła;
Kanas napisał:
Przykro mi, nie znam warunków umowy, treści wypowiedzenia, jedynie Twoją opinię, więc ciężko coś więcej odpowiedzieć
lukiko1986 napisał:
nie stanowi podstaw do wypowiedzenia zgodnie z punktem 11.1
Skąd mam wiedzieć co zawarte jest w przytoczonym punkcie.
Jeszcze raz przeczytaj, szczególnie pogrubione;
Kanas napisał:
Już nie raz osobom poszukującym porady "wydawało się" i tylko wydawało.

Witam,

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć?

Z góry dziękuję.

Odświeżę temat...

Co do wypowiedzenia pożyczki jak wejdę w panel klienta, jest tam status Umowa pozwana.
Nie wiem co to znaczy ale spłacam raty na tyle ile mogę i jednocześnie w harmonogramie one się odznaczają na zielono - jako zapłacone.
Oczywiście na przyszłość zbieram wszystkie potwierdzenia spłat.

Pytanie tylko mam takie, dlaczego PROFI w przypadku zwłoki, straszy mnie wekslem, który opiewa na cała kwotę, skoro już 1/3 spłat dokonałem?
Czy to tylko straszenie czy oni mają do tego prawo?
Na co w takim razie idą moje wpłaty skoro ich żądania to cała kwota?

Czy to zgodne z prawem?

lukiko1986 napisał:
dlaczego PROFI w przypadku zwłoki, straszy mnie wekslem, który opiewa na cała kwotę, skoro już 1/3 spłat dokonałem?
Czy to zgodne z prawem?
A czy jest gdzieś w umowie kara umowna za nieterminowe spłacanie rat lub inne naruszenie?
Dlaczego powołujesz się tylko na jeden punkt, w którym jest napisane z jakiego powodu może nastąpić wypowiedzenie umowy pożyczki? Tych punktów jest na pewno więcej i nie tylko brak wpłaty za 2 miesiące może to powodować.

Powrót