Wypowiedzenie pracy przez zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku lukaszol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Rano w dniu 21.03 źle się poczułem więc nie poszedłem do pracy, pracodawca został poinformowany o tym mailowo jak również telefonicznie. Umówiłem się na wizytę u lekarza na godzinę wieczorną i otrzymałem zwolnienie na miesiąc, od razu po wizycie przesłałem skan L4 mailem do pracodawcy.

Kolejnego dnia rano(22.03) otrzymałem telefon od pracodawcy, żebym spodziewał się otrzymania wypowiedzenia pracy z tygodniowym okresem wypowiedzenia. Przez telefon zostało to uzasadnione zbyt długim zwolnieniem lekarskim.

Jest to moje pierwsze zwolnienie lekarskie w tej firmie, byłem zatrudniony miesiąc czasu.
Stąd wnioskuje się moje pytanie czy takie postępowanie ze strony pracodawcy jest zgodne z prawem?
Czy mogę jakoś przeciwstawić się takim działaniom?

Pozdrawiam

Dodam że umowa o pracę jest na okres próbny.
Jeżeli pracodawca ma możliwość wypowiedzenia pracy, czy za pozostały okres zwolnienia wynagrodzenie otrzymuje z kasy chorych?

Ostatnia edycja:
Na okresie probnym ,majac zwolnienie lekarskie,pracodawca moze zwolnic pracownika za porozumieniem stron ,z zachowaniem okresu wypowiedzenia ...( w Niemczech ta metoda jest zgodna z prawem i powszechnie stosowana na okresach probnych)

Powrót