Wypowiedzenie umowy a odprawa

• Autor wątku Autor wątku roksana12345678901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roksana12345678901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Firma ma ponad 20 pracowników czy jeśli odmówie należy mi sie odprawa w wysokości 2 pensji. Pracuje ponad 2 lata

wypowiadam Pani umowe prace zawarta W dniu ....... U czesci" dotyc warunków pracy i placy w tym dotychczasowego stanowiska pracy. Przyczyną wypowiedzenia dotychczasowych warunków jest riezbedność dostosowania struktury zatrudniema do aktualnych POtrzeb organizacyjnych Pracodawcy. Po uplywie okresu wypowiedzenia, tj. od dnia
....... proponuje nastepujące warunki umowy o prace:
Stanowisko pracy: Konsultantka
⁃ Pozostałe warunki umowy 0 prace (w tym wysokość wynagrodzenia) pozostają bez zmian. Jeżeli Pani przed uplywem polowy okresu wypowiedzenia tj. do dnia ........ nie złozy oświadczenia odmowie przyjęcia nowych warunków umowy o prace, bedzie to równoznaczne 2 wyrażeniem zgody na proponowana zmiane warunków umowy. W razie odmowy PrzyJęcia przez Panią zaproponowanych warunków umowy ○ pracę, umowa rozwiaże sie z upływem okresu wypowiedzenia tj. z dniem 31.05,2026r

Tu jest cześć wypowiedzenia gdzie mam wątpliwości

Ostatnia edycja:
jakie ?
roksana12345678901 napisał:
Firma ma ponad 20 pracowników czy jeśli odmówie należy mi sie odprawa w wysokości 2 pensji. Pracuje ponad 2 lata
w mojej ocenie nie

Prawo do odprawy pieniężnej, w przypadku rozwiązania stosunku pracy wskutek nieprzyjęcia przez pracownika warunków zaproponowanych mu w wypowiedzeniu zmieniającym przysługuje tylko takiemu pracownikowi, którego stosunek pracy uległ rozwiązaniu wyłącznie z przyczyn niedotyczących tego pracownika. Jeśli więc w wypowiedzeniu zmieniającym pracodawca zaproponuje pracownikowi warunki pracy obiektywnie do przyjęcia (stanowisko odpowiadające kwalifikacjom pracownika i adekwatne dla tego stanowiska wynagrodzenie), to odmowa przyjęcia takich warunków może być potraktowana jako współprzyczyna rozwiązania stosunku pracy, co spowoduje, że odprawa pieniężna temu pracownikowi nie będzie przysługiwać (wyrok z dnia 6 stycznia 2009 r. II PK 108/08, wyrok z dnia 12 sierpnia 2009 r., sygn. II PK 38/09).

Powrót