Wypowiedzenie umowy internetu z powodu niespełnienia warunków umowy

• Autor wątku Autor wątku endriu221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

endriu221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, około rok temu podpisałem umowę na świadczenie usługi internetowej z dostawcą sieci kablowej znajdującej się w strefie najbliższej mojego zamieszkania; Umowa dotyczy usługi Internet 75mb/s + modem z funkcją WI-FI *** zaznaczam, że tak to się nazywa - "modem z funkcją wifi" a nie router. Do niedawna korzystałem z jednego komputera stacjonarnego (po kablu) w pokoju w którym wspomniany modem został zainstalowany; Niedawno jednak zakupiliśmy z małżonką nowy telewizor Smart do salonu, wszelkie próby łączenia się z domową siecią wifi wyglądają następująco, urządzenia łączą się pokazując znikomy zasięg (sprawdzane na trzech urządzeniach wifi, również w innych pomieszczeniach) a efekty były oto takie: na telewizorze zasięg 2/5 kresek zasięgu(łączy się ale po chwili rozłącza), na laptopie - 1/3 kreski zasięgu (strona google otwiera się ok 3 minut), na smartfonie pokazuje 24% zasięgu i tutaj łączy się ale też przerywa, wywala połączenie itd. Z powodu że jesteśmy po remoncie ok poł roku temu panele, kafelki itp nie mamy możliwości aby do tych pomieszczeń pociągnąć z owego modemu kabli.. Dzwoniłem do operatora kablówki w celu rozwiązania problemu, efektem była kilkakrotna zmiana kanału nadawania sieci, co i tak w niczym nie pomogło, ostatnio nawet powiedziano mi że mam sobie router zamontować gdzieś wyżej, po prostu kpina.. Zastanawiam się czy mogę zerwać z nimi umowę za niedopełnienie warunków, i podpisać nową z innym operatorem który zapewni mi działanie sieci bezprzewodowej w całym domu (Dodoam że mieszkanie ma 40m2 i raczej w takich gabarytach nie powinno być chyba problemów, konsultowałem z sąsiadami i oni nie mają problemu, efektem czego jest widoczność sieci wifi np sąsiada mieszkającego 3 piętra niżej) proszę o sugestie; Dziękuje.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam przepustowość 75Mb to prędkość mierzona na urządzeniu końcowym po podłączeniu kablowym do urządzenia i mierzona na certyfikowanej stronie. Żaden operator nie odpowiada za sieć lokalna w tym wifi.nie ma najmniejszych podstaw do zerwania umowy.
A kupno lepszego router to żadna kpina tylko dobra rada.

Brak podstaw do odstąpienia od umowy. Są podstawy do reklamacji urządzenia.

Powrót