Wypowiedzenie umowy kancelarii

• Autor wątku Autor wątku bartoleq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartoleq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Mam podpisaną umowę z kancelarią na usługi prawne. Kancelaria napisała i złożyła pozew, ale rozprawa jeszcze się nie odbyła. Rozważam możliwość zawarcia ugody pozasądowej i wycofanie pozwu.
W związku z tym chce rozwiązać umowę z kancelarią.

W mojej umowie jest pkt: "Strony zgodnie ustalają, iż w przypadku wypowiedzenia przez Zleceniodawcę niniejszej umowy po złożeniu pozwu do sądu, Zleceniobiorca zachowuje prawo do honorarium za sukces w pełnej wysokości".

Z kolei pkt dotyczący honorarium: "Ponadto, w przypadku pomyślnego rozstrzygnięcia sądu, Zleceniodawca jest obowiązany do opłacenia honorarium za sukces w wysokości XXX, po uprawomocnieniu się wyroku stwierdzającego nieważność umowy kredytu razem z zasądzonymi od pozwanego banku kosztami zastępstwa prawnego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie."

Moja umowa nie reguluje sytuacji zawarcia ugody i tylko takie punkty z umowy wydają mi się że mają zastosowanie w tej okoliczności.

Rozumiem, że w przypadku wypowiedzenia umowy kancelarii płacę kwotę XXX i tutaj nie mam pytań.
Pytanie jest czy moja kancelaria może domagać się jeszcze dodatkowo kosztów zastępstwa ode mnie, skoro rozprawa się nie odbyła ?
W mojej opinii chyba nie, ale może czegoś nie wiem i wynika to z jakiś innych przepisów prawa.

Tak = dodatkowo płacę koszty zastępstwa?
Możesz rozwinąć? Z czego to wynika?

Nie zadawaj pytań o umowę, której treści nikt z nas nie widział. Z fusów mamy wróżyć czy jak?

Powrót