Wypowiedzenie umowy na czas określony z dostawcą usługi internetowej

• Autor wątku Autor wątku neopak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neopak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Posiadałem umowę na pewną usługę internetową na czas określony 12 miesięcy, gdzie był zapis że można tą umowę rozwiązać nie później niż na 3 miesiące przed zakończeniem danego roku obowiązywania umowy , w przeciwnym wypadku automatycznie przedłuży się na kojejny rok, bez możliwości rozwiązania umowy w trakcie jej trwania

Spóźniłem się kilka dni z wypowiedzeniem umowy i teraz muszę płacić za kolejny rok.

Czy te zapisy są zgodne z prawem i czy naprawdę nie ma żadnej możliwości wypowiedzenia takiej umowy?

Przytoczę jeszcze może warunki wypowiedzenia umowy

§ 9 Okres obowiązywania Umowy, przedłużenie Umowy i zakończenie
Umowy
9.1 Okres obowiązywania Umowy, wypowiedzenie
Okres obowiązywania Umowy oraz okres wypowiedzenia zależą od rodzaju pakietu
członkowskiego.
- W przypadku odpłatnych pakietów członkowskich, umowa zawarta zostaje na jeden rok.
Umowa Członkowska przedłuża się automatycznie o kolejny rok, jeśli nie
zostanie wypowiedziana na 3 miesiące przed zakończeniem danego roku obowiązywania
Umowy.
- W przypadku bezpłatnych pakietów członkowskich Umowa zawarta zostaje na czas
nieokreślony z możliwością jej wypowiedzenia w dowolnym momencie ze skutkiem na koniec
miesiąca.
Jeśli sklep internetowy w czasie trwania umowy rocznej zamówi dodatkowo płatne usługi, każda
taka usługa może zostać wypowiedziana również na 3 miesiące przed zakończeniem danego
roku obowiązywania Umowy.

Powyższe regulacje nie stanowią naruszenia prawa do nadzwyczajnego wypowiedzenia
Umowy z ważnego powodu.

----

Mam płatny pakiet członkowski, ale uważam że ważnym powodem do rozwiązania umowy jest fakt że nigdy z tej usługi nie korzystałem, pomimo zawarcia umowy, wg nich to nie jest argumentacja ponieważ posiadam ważne członkowstwo w ich klubie.

Czy ktoś jest w stanie się wypowiedzieć na ten temat i mi pomóc?

Powrót