Wypowiedzenie umowy najmu mieszkania a niezastosowanie się do warunków umowy

• Autor wątku Autor wątku anna753
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna753

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.Właściciel mieszkania w którym mieszkam wypowiedzial mi umowę najmu i dał mi tydzień na zdanie kluczy.Powodem było niezaplacenie odstepnego na które umawialismy się w późniejszym terminie a teraz zaszły takie zmiany w życiu osobistym że mnie nie stać gdyż jest to kolosalna w tym momencie dla mnie suma.Właściciel mieszkania o tym odstepnym nawet nie wspomniał w umowie.Moje pytanie jest otóż takie czy właściciel ma prawo dać mi tylko tydzień na opuszczenie mieszkania jeśli na umowie która zawarlismy jest wyraźnie napisane że wynajmującego jak i właściciela obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia...
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

A na jaki czas zawarta jest umowa?

Umowa została zawarta na 3 lata.Dodam że niedawno urodziłam,mam Maleńkie dziecko i wyprowadzka w ciągu tygodnia jest naprawdę ciężką sprawa przy noworodku...I jestem ciekawa jak to wygląda od strony prawnej czy właściciel może tak postąpić jeśli na umowie jest napisane inaczej.

anna753 napisał:
Powodem było niezaplacenie odstepnego

Czy taki powód wpisał w wypowiedzeniu?

Mówimy o odstępnym, czy o kaucji???

Nie było żadnego powodu.Po prostu skontaktowalam się z Właścicielem informując Go że nie stać mnie w tym momencie jednak na zapłatę odstepnego a On po prostu powiedział że mam tydzień na opuszczenie mieszkania.I tylko tyle.Nie była to kaucja,było to odstepne które miałam zapłacić na początku,lecz teraz zaszły takie zmiany że nie stać mnie za zapłacenie tak dużych pieniędzy których i tak bym nie odzyskała w połowie...Nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić.

Pojęcie odstępnego znam ale w sytuacji, gdy żąda go osoba niebędąca właścicielem lokalu.
Właściciel lokali pobierają kaucję, a nie odstępne.
To po pierwsze...

Po drugie, wypowiedzenie umowy najmu zawartej na czas określony może być wręczone tylko na podstawie wypadków zawartych w tej umowie (Art. 673 par. 3 KC)
Jednym słowem wypowiedzenie takie musi zawierać przyczynę.
Brak takiej przyczyny powoduje, że wypowiedzenie jest bezskuteczne.

Czyli według Pani Właściciel mieszkania ma prawo wyrzucić nas w ciągu tygodnia? Czy powinien mimo niezaplacenia tego odstepnego którego w umowie nie ma powinien dać nam 3 miesiące tak jak jest napisane w umowie która podpisywalismy?

anna753 napisał:
Czyli według Pani Właściciel mieszkania ma prawo wyrzucić nas w ciągu tygodnia?

Nic takiego nie napisałam.

Ja uważam, że w ogóle nie może wypowiedzieć umowy.

Powrót