A
andrju34
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, mam następujący problem. 18 Września w Portugalii podpisałem w lokalnej agencji nieruchomości umowę o wynajmem mieszkania i zgodnie z umową z góry zapłaciłem za pierwszy i ostatni miesiąc. Z powodu uciążliwych współlokatorów po 10 dniach wyprowadziłem się z tego mieszkania oraz złożyłem ustne wypowiedzenie w agencji nieruchomości. W kontrakcie napisane było, że wypowiedzenie powinno zostać złożone z 30 dniowym wyprzedzeniem, jednakże w moim przypadku było to nie możliwe z powodu mieszkania tam zaledwie 10 dni.
Moje pytanie brzmi czy agencja słusznie zatrzymała moje pieniądze za dwa miesiące i nie zwróciła kaucji, która była nadpłatą za ostatni miesiąc ?
Czy istnieje coś takiego jak anulowanie umowy o wynajem mieszkania?
( jak to np. jest w przypadku zakupów robionych w internecie gdzie jeśli towar nie spodoba się, można wycofać się z umowy bez żadnych konsekwencji)
Może istnieją jakieś odgórne przepisy unijne narzucające możliwość anulowania kontraktu w przeciągu krótkiego czasu ?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Moje pytanie brzmi czy agencja słusznie zatrzymała moje pieniądze za dwa miesiące i nie zwróciła kaucji, która była nadpłatą za ostatni miesiąc ?
Czy istnieje coś takiego jak anulowanie umowy o wynajem mieszkania?
( jak to np. jest w przypadku zakupów robionych w internecie gdzie jeśli towar nie spodoba się, można wycofać się z umowy bez żadnych konsekwencji)
Może istnieją jakieś odgórne przepisy unijne narzucające możliwość anulowania kontraktu w przeciągu krótkiego czasu ?
Z góry dziękuję za wszelkie porady