Wypowiedzenie umowy najmu okazjonalnego

• Autor wątku Autor wątku Yqexad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yqexad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Opiszę moją sytuację:
Wynajmuję pokój w mieszkaniu w trybie najmu okazjonalnego. Od pewnego czasu słyszę głośne kroki oraz skrzypienie ze strony sąsiada u góry.

Myślalem, że hałas pochodzi z mieszkania u góry, jednak po rozmowie z sąsiadem, który nie słyszy tych dźwięków, przyjrzałem się podwieszanemu sufitowi (standard mieszkania karton-gips) i gdy sąsiedzi chodzą po mieszkaniu, sufit "pracuje" skrzypiąc i trzeszcząc.

Jest to niezwykle uciążliwe ze względu na wysoką częstotliwość tych dźwieków oraz ich nieregularność. Powoduje to u mnie stres, rozdrażnienie i niemożność wypoczynku (nie mogę usnąć, bądź hałas budzi mnie przed planowaną godziną)

Pierwszą rzeczą jaką planuję to powiadomienie właściciela, znam go jako porządnego człowieka, ale jeśli nie uda się załatwić sprawy polubownie, jakie mam szanse w konfrontacji?

Czy mogę się powołać na art. 682 KC?

W umowie mam zapis o możliwości rozwiązania umowy przez najemcę, jeśli korzystanie z mieszkania będzie utrudnione/niemożliwe, a właściciel nie usunie przyczyny, jednak nie ma wskazanego horyzontu czasowego, czy to oznacza, że potencjalnie może to trwać do końca umowy?

Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.

Powrót