Wypowiedzenie umowy najmu przed jej zaknczeniem

• Autor wątku Autor wątku oliwier1208
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oliwier1208

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Moje pytanie dotyczy zerwania umowy najmu przed jej zakonczeniem W NAGŁYM WYPADKU. Zaznaczam, ze przebywam w Wielkiej Brytanii. Pierwsza umowe podpisałem 10.05.2014, była to umowa na okres 6 miesiecy wiec koniec mial byc 09.11.2014. Jakies dwa tygodnie przed koncem tej umowy podpisalem kolejna na 12 miesięcy. 10.11.2014 otrzymałem informację, ze musze sie wstawic do wiezienia w Polsce, w zwiazku z tym poinfrmowałem moja landlady, że bede mieszkal do 9.12.2014 (myslalem, ze obowiazuje mnie tylko miesieczne wypowiedzenie) Okazalo się, że już obowiazuje mnie ta roczna umowa i muszę placic czynsz do momentu znalezienia nowych najemcow.
I tu moje pytanie: czy jest jakaś mozliwosc zerwania umowy przed jej koncem bez obowiazku dalszego placenia np. z powodu zdarzenia losowego, z powodu wezwania do odbycia kary?? Albo można ją podważyć na podstawie tego, ze 9.11 (ostatni dzien pierwszej umowy) to niedziela, a wypowiedzenie na pismie zlozylam w agencji 10.11 w poniedzialek czyli pierwszego dnia nowej, rocznej umowy??
Z gory dziękuje za odpowiedz!

No niestety , jezeli podpisales juz umowe to jestes prawnie zobowiazany do jej przestrzegania,az do jej wygasniecia. Landlady moze ale nie musi sie zgodzic na jej wczesniejsze zerwanie. Mozesz sprobowac poszukac nowych najemcow na swoje miejsce lub negocjowac z Landlady nowe warunki wczesniejszego zerwania umowy. Jezeli dojdziecie do porozumienia to postaraj sie o to,zebys dostal nowe warunki na pismie.

Powrót