wypowiedzenie umowy najmu w PL- mieszkam w UK

• Autor wątku Autor wątku beata1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
Mieszkam od kilku lat w UK. Chcialabym rozwiazac umowe najmu lokalu mieszkalnego komunalnego, ktora zawarlam z miastem.Nie mieszkam w tym mieszkaniu od 2005 roku i jestem wymeldowana od 2007 roku. W mieszkaniu drugim najemca jest moja mama.
czy moge takie oswiadczenie wyslac do Polski napisane odrecznie, czy musze udac sie do konsulatu po potwierdzenie podpisu na takim wypowiedzeniu ( tak sugeruje administracja)
z gory dzieki za pomoc

Z doświadczenia wiem, że z polskimi urzędami to różnie bywa odnośnie interpretacji przepisów i zastosowania procedur. Teoretycznie wystarczy Twój podpis ale znając praktyczne podejście urzędników dla własnego spokoju załatwiłabym w konsulacie potwierdzenie podpisu. Dobrym wyjściem jest też wystawić pełnomocnictwo np. mamie by w twoim imieniu mogła dokonać tej czynności oraz wszystkiego co tej sprawy dotyczy bo...czasami w trakcie załatwiania takich spraw wychodzi 'coś' co jeszcze trzeba załatwić, a jak wiemy latać do PL by 'coś wyjaśniać' nikt nie ma ochoty.(teoretycznie takie upoważnienie wystarczy podpisać i nie potrzeba potwierdzenia ale ...rzeczywistość inna). Ja robiłam to tydz. temu w konsulacie w Londynie.
Koszt 28 funtów, nie trzeba się umawiać tylko iść do okienka prawnego. Na podpisany dok. czekałam 2 godziny.
Pozdrawiam

Powrót