Wypowiedzenie umowy najmu - ze skutkiem na jaki dzień?

• Autor wątku Autor wątku Dareww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dareww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Cześć,

Mam zagwozdkę odnośnie poprawnego skonstruowania wypowiedzenia umowy najmu. Zgodnie z postanowieniami umowy, mam prawo do wypowiedzenia umowy z zachowaniem 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia, a umowa ulega rozwiązaniu na koniec miesiąca kalendarzowego po upływie okresu wypowiedzenia. Chciałbym pozostać w mieszkaniu do końca czerwca, więc muszę ją jeszcze w tym miesiącu wypowiedzieć, aby umowa trwała do 30 czerwca 2025 r., ale nie jestem pewien jaki konkretny dzień skutku wpisać. Umowa ulega rozwiązaniu ze skutkiem na dzień 30 czerwca 2025 r., czy 1 lipca 2025 r.?

Umowa przestaje łączyć strony z upływem 30.06. Nic nie wpisujesz, dzień wynika z zapisu:
umowa ulega rozwiązaniu na koniec miesiąca kalendarzowego po upływie okresu wypowiedzenia.
1 lipca nie jest ostatnim dniem czerwca.

Dareww napisał:
Chciałbym pozostać w mieszkaniu do końca czerwca, więc muszę ją jeszcze w tym miesiącu wypowiedzieć, aby umowa trwała do 30 czerwca 2025 r.
To sugeruję się pospieszyć, bo liczy się data zapoznania się wynajmującego z oświadczeniem o wypowiedzeniu, a nie data jego wysłania.

Tak też zrobię. Jeszcze dla pewności - czy forma dokumentowa jest wystarczająca w przypadku wypowiedzenia umowy przez najemcę? W umowie nie mam żadnego zapisu odnośnie wymaganej formy wypowiedzenia umowy. Jedyny zapis to, że zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności, ale o ile dobrze myślę to wypowiedzenie, a zmiana to co innego.

Zmiana umowy to aneks. Aneks wymaga akceptacji obu stron. Wypowiedzenie to czynność jednostronna.

Powrót