wypowiedzenie umowy najmu

• Autor wątku Autor wątku anaana8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anaana8

Witam mam pytanie , wynajelam mieszkanie , umowe od wlasciciela kamienicy dostalam na czas okreslony do roku 2019 , lecz znalazlam lepsze mieszkanie wiec udalam sie do wlasciciela z wypowiedzeniem , on powiedzial mi ze obowiazuje mnie 3 miesieczne wypowiedzenie umowy . Na umowie nie mam napisane nic o 3 miesiecznym wypowiedzeniu , sa tylko warunki kiedy on moze mi ja wypowiedziec , chcialabym sie dowiedziec co mam zrobic w tej sytuacji przeciez nie wiedzialam 3 miesiace wstecz ze bede chciala sie wyprowadzic , i jak mam sie bronic bo wlasciciel straszy mnie sądem jesli nie zloze 3 miesiecznego wypowiedzenia i nie zaplace za czynsz mimo ze juz tam nie mieszkam .

Właściciel ma racje, jego dobra wola że się zgodził na 3-miesięczne wypowiedzenie, bo przy umowie na czas określony nie musiał. Dlaczego właściciel miałby zostać bez lokatora i bez kasy? Polecam dogadanie się z nim. Z doświadczenia (wynajmowałem 3 mieszkania) wiem, że dobrym rozwiązaniem jest poszukanie kogoś na swoje miejsce. Wtedy Pan rozwiąże umowę bez kar itd., a właściciel będzie miał lokatora.

anaana8 napisał:
a to juz nie twoja sprawa co ile bede zmieniac mieszkanie
Tak samo jak nie jest to sprawa wynajmującego, któremu zgodnie z umową należy się czynsz do 2019.

Nikt tu Ci nie podpowie jak oszukać właściciela mieszkania. Kasa mu się należy.

to jakbym miala umowe na czas nieokreslony to placilabym czynsz do konca zycia wlascicielowi bo mialby taki kaprys ? przy podpisywaniu pierwszej umowy powiedzial mi ze po roku czasu dostane staly meldunek , przy podpisywaniu kolejnej umowy napisal okres trwania umowy do 2019 gd zapytalam co z meldunkiem uslyszalam ze w 2019 roku gdy ta umowa wygasnie i wtedy trafilo mi sie mieszkanie na czas nieokreslony z meldunkiem od reki . Nie zalogowalam sie tutaj by czytac morałow tylko po to by ktos mi wytlumaczyl to od strony prawnej bo sie na ty kompletnie nie znam , znajomy powiedzial mi ze jesli umowa nie byla sporzadzona u natariusza to nie obowiazuje mnie zaden okres wypowiedzenia czy to prawda ?

anaana8 napisał:
to jakbym miala umowe na czas nieokreslony to placilabym czynsz do konca zycia wlascicielowi bo mialby taki kaprys?
Wtedy okres wypowiedzenie wynosiłby 3 miesiące.

anaana8 napisał:
przy podpisywaniu pierwszej umowy powiedzial mi ze po roku czasu dostane staly meldunek , przy podpisywaniu kolejnej umowy napisal okres trwania umowy do 2019 gd zapytalam co z meldunkiem uslyszalam ze w 2019 roku gdy ta umowa wygasnie i wtedy trafilo mi sie mieszkanie na czas nieokreslony z meldunkiem od reki .
Zameldować może się Pan samodzielnie na podstawie umowy najmu.
http://forumprawne.org/postepowanie...owanie-na-podstawie-umowy-najmu-poradnik.html

anaana8 napisał:
znajomy powiedzial mi ze jesli umowa nie byla sporzadzona u natariusza to nie obowiazuje mnie zaden okres wypowiedzenia czy to prawda ?
Nie

loco1 napisał:
Przeczytałaś poradnik z #3?
nie , gdziekolwiek wejde by sie czegos dowiedziec wyjasnione jest to od drugiej strony , tzn kiedy wlasciciel moze a kiedy nie moze wypowiedziec umowy

moglam sie zameldowac tymczasowo , teraz na nowym mieszkaniu by zameldowac sie na meldunek staly do urzedu poszedl ze mna wlasciel kamienicy a dodatkowo musial wyciagac jakies dokumenty z sadu

anaana8 napisał:
nie , gdziekolwiek wejde by sie czegos dowiedziec wyjasnione jest to od drugiej strony , tzn kiedy wlasciciel moze a kiedy nie moze wypowiedziec umowy
To szkoda czasu na korespondowanie z Tobą,bo piszesz bzdury i nie zadałaś sobie odrobiny
wysiłku,żeby w poradniku,samodzielnie poszukać odpowiedzi ,która tam jest "jak byk".
harven napisał:
Zameldować może się Pan samodzielnie na podstawie umowy najmu.
Zameldowanie na podstawie umowy najmu - poradnik
Oraz do "nie przeczytania" również:
http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/293666-jak-zameldowac-siebie.html

Ostatnia edycja:
Powrót