wypowiedzenie umowy najmu

• Autor wątku Autor wątku Martusia1103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martusia1103

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Podpisalam w piątek umowę o wynajem mieszkania jako najemca. Umowa ma obowiązywać od 1.01.2017. W placilam kaucję i prowizje do biura nieruchomości. Nie odebrałam jeszcze kluczy z mieszkanią. Czy jest możliwość odstapienia od tej umowy i zwrot poniesionych juz kosztów? Dodam że w umowie nie ma nic na temat odstapienia.

RE: problem z nieruchomością najemca!!

Czy jest możliwość odstapienia od tej umowy i zwrot poniesionych juz kosztów?
Za porozumieniem stron z biurem lub wypowiedzieć (jeśli umowa jest na czas określony to można to zrobić tylko jeśli przewiduje ona taką możliwość).

gryffinian napisał:
Za porozumieniem stron z biurem lub wypowiedzieć (jeśli umowa jest na czas określony to można to zrobić tylko jeśli przewiduje ona taką możliwość).
Umowa jest na czas nieokreślony. Mogę ostapić czy wypowiedziec? Na piśmie czy ustnie? Odzyskam pieniądze? Kaucję od właściciela i prowizje od biura?

Mogę ostapić czy wypowiedziec? Na piśmie czy ustnie? Odzyskam pieniądze? Kaucję od właściciela i prowizje od biura?
Rozwiązać za porozumieniem stron (czyli za zgodą Wynajmującego) albo wypowiedzieć z zachowaniem okresu wypowiedzenia, pisemnie. Wówczas masz prawo korzystać z lokalu przez okres wypowiedzenia, ale także dbać o ten lokal i ponosić opłaty. Kaucja jest rozliczana po zakończeniu stosunku najmu; obawiam się jednak, że prowizja dla biura przepadła.

Zdecyduj na co? Umowa zaczyna się 1.1.2017 na czas nieokreślony i to jest poprawna informacja :)

Przepraszam, miałem jakieś zaćmienie. Porozumienie stron, albo miesiąc wypowiedzenia. Kaucja do zwrotu, prowizja przepadła.

Ale skoro umowa nie zaczęła jeszcze obowiązywać to nie będzie termin z 673 kc? Tak bym wnioskował z 692 kc.

Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego moje rozumowanie jest błędne?

Przepis prawny:
Art. 692. Przepisów o wypowiedzeniu najmu przez nabywcę rzeczy najętej nie stosuje się do najmu lokali mieszkalnych, chyba że najemca nie objął jeszcze lokalu.

Ja zrozumiałem to w ten sposób, że terminów z art. 673 nie stosuje się do lokali mieszkalnych, z wyjątkiem przypadku kiedy najemca nie objął jeszcze mieszkania, czyli właśnie tak jak tutaj, nie ma jeszcze kluczy, a umowa jest od 1 stycznia.

Możliwe, że się mylę, ale chciałbym dowiedzieć się dlaczego.

Powrót