Wypowiedzenie umowy, nie podjęcie obowiązków, zwolnienie lekarskie od psychiatry

• Autor wątku Autor wątku AlJazeera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlJazeera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chciałaby zapytać jak prawnie wygląda poniższa sytuacja.
Byłem zatrudniony na umowę o pracę, w trakcie wykonywania pracy poprosiłem pracodawcę o wystawienie promesy przedłużenia umowy o pracę, która był pozytywna.
Otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę mimo iż tydzień wcześniej na spotkaniu pracodawca zapewnił mnie, że chce mi pójść na rękę w związku z podjęciem urlopu rodzicielskiego.
W dniu otrzymania wypowiedzenia podpisałem listę pracowniczą oraz pobrałem kartę drogową. W związku z tym, że poczułem się źle zwolniłem się z pracy i nie podjąłem swoich obowiązków lecz udałem się do lekarza psychiatry, u którego leczę się od ponad roku. Czy w takiej sytuacji wypowiedzenie jest skuteczne?

Jaka umowa?
Kiedy zostało złożone wypowiedzenie?

Dzięki za odpowiedź. Umowa o pracę na czas określony. Wypowiedzenie zostało złożone pod koniec listopada, a okres wypowiedzenia był do 5.12.2014...

Umowa przewidywała możliwość rozwiązania za dwutygodniowym wypowiedzeniem? Okres wypowiedzenia nie mógł biec do 05 grudnia, bo tym dniem był piątek. Wypowiedzenie zawsze kończy się w sobotę.

Niezależnie od powyższego, wypowiedzenie - nawet jeśli było wadliwe - jest skuteczne. Od wypowiedzenia, aby je zakwestionować, należało się odwołać w terminie 7 dni. Teraz pozostałoby jedynie przywrócenie terminu, ale o ile nie zachodzą jakieś nadzwyczajne okoliczności - raczej ciężko na to liczyć.

Powrót