I
Irena1802
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Chciałbym skonsultować umowę o dzieło, która moja mama zawarła z "architektem wnętrz". Bardzo zależy mi na jej zerwaniu. Mama zapłaciła w gotówce zadatek, wykonawca wysłał jej w terminie wizualizacje, która nadaje się do kosza. Nie uwzględnia wymiarów pomieszczeń, mebli ani uzgodnień ustnych z wykonawca. Wszystkie uwagi do wizualizacji zostały dostarczone do wykonawcy, jednak pozostają bez odzewu, natomiast on dość agresywnie żąda drugiej wpłaty.
Poniżej mail z dzisiaj - za każdym razem podaje inny numer konta, poprzednie dane do przelewu nie były nawet na jego nazwisko.
"Proszę o natychmiastową wpłatę i przesłanie potwierdzenia jej wykonania.
Bardzo chcę uniknąć konsekwencji braku wpłaty z Pani strony, ponieważ będzie to pociągać za sobą dążenia windykacyjne i związane z tym niepotrzebne koszty oraz konsekwencje zawarte w podpisanej przez nas umowie - utrata ceny preferencyjnej oraz naliczenie odsetek.
Jeżeli wpłata zostanie wykonana i potwierdzona dzisiaj 9 sierpnia 2021 r. pozwoli to na kontynuowanie naszej dalszej współpracy projektowej."
Bardzo nie podoba mi się sposób komunikacji, nagabywania o pieniądze w sytuacji, kiedy nawet cześć za która ma już zapłacone nie nadaje się do niczego. Mam poczucie, że Pan znalazł starsza osobę i próbuje ja naciągnąć.
Bardzo zależy mi na zerwaniu tej umowy. Czym mamy do tego prawo? Jakie mogą być konsekwencje? Na jakie przepisy mogę się w odstąpieniu od umowy powołać?
Załączniki