Wypowiedzenie umowy o pracę, a możliwość stażu i zatrudnienie po jego odbyciu

• Autor wątku Autor wątku jaszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaszko

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Pracuję obecnie w dużej firmie, która ostatnio zaczęła olewać kodeks pracy i wykorzystywać pracowników na maksa. Pracujemy 7 dni w tygodniu po 10 godzin, ze zmian przechodząc w taki sposób, że np. z nocki przechodzę na II zmianę i po kilku godzinach mam być z powrotem w pracy. Mam dość takiego kołchozu, więc chcę napisać wypowiedzenie umowy (mam umowę na 2 lata i dwutygodniowy okres wypowiedzenia na umowie). Chciałbym też zmienić branżę, więc najlepiej byłoby odbyć staż, by właściwie przystosować się w nowych warunkach pracy. Teraz pytanie: Czy takie wypowiedzenie nie zamyka mi drogi do możliwości odbycia stażu?
Druga sprawa. Wiadomo jak wyglądają w dużej ilości pracodawcy, jak potrafią obchodzić przepisy itd. Darmowa siła robocza w postaci stażysty, to dla nich złoty interes. Muszą jednak zatrudnić pracownika, po jego odbyciu. Znajomy mnie ostatnio nastraszył, bym hurraoptymistycznie to tego zatrudnienia nie podchodził, bo taki "przedsiębiorca za 5gr" zamknie działalność po zakończeniu stażu i zatrudnienie przepadnie. Więc pytanie nr 2: Czy mam gwarancję dochodzenia jakiejś rekompensaty ze strony takiego cwaniaka, gdy faktycznie zamknąłby działalność po moim odbyciu stażu lub miesiącu zatrudnienia? Wiem, że to szansa 1 na 1000, ale lepiej dmuchać na zimne i wiedzieć jak się przed czymś takim bronić

jaszko napisał:
Czy takie wypowiedzenie nie zamyka mi drogi do możliwości odbycia stażu?
Nie, sposób rozwiązania umowy przed dokonaniem rejestracji w PUP nie ma wpływu na otrzymanie skierowania na staż.
jaszko napisał:
Czy mam gwarancję dochodzenia jakiejś rekompensaty ze strony takiego cwaniaka, gdy faktycznie zamknąłby działalność po moim odbyciu stażu lub miesiącu zatrudnienia?
Nie. Umowa bowiem zostanie zawarta pomiędzy pracodawcą a PUP-em i konsekwencje w przypadku naruszenia jej warunków zostaną określone w jej treści. Przy czym to strony umowy określą względem siebie ewentualne sankcje, także Ty jako stażysta z tych sankcji skorzystać nie będziesz mógł.

Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Proszę mi jeszcze powiedzieć, bo nie będę śmiecił drugim prawie identycznym tematem. W pracy jeden ze zwalniających się członków załogi jest na okresie dwutygodniowym wypowiedzenia i mówił, że w kadrach poinformowali go, iż wypowiedzenie liczy się od pierwszego dnia miesiąca. Czyli jeśli złożyłbym je dzisiaj, to dopiero w marcu by się zaczął okres tego wypowiedzenia? Czy nie został wprowadzony w błąd? Nie powinno być tak, że liczą się dwa pełne tygodnie?

Został wprowadzony w błąd. Okresy wypowiedzenia liczy się w pełnych tygodniach i miesiącach. Pana przykład jest poprawny w przypadku okresu wypowiedzenia liczonego w miesiącach. W przypadku dwutygodniowego wypowiedzenia, złożonego np. dzisiaj, jego bieg rozpoczyna się od poniedziałku 9 lutego a kończy w sobotę 21 lutego.

Witam, jestem na stażu z UP... kilka dni temu nabyłam 1,72 ha przeliczeniowego. Co mam zrobić jak skończy mi się staż?Czy zarejestrować muszę się w KRUSie? czy w PUP? czy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych po odbyciu stażu po 1 roku?Bardzo proszę o podpowiedź...

aguska883 napisał:
Co mam zrobić jak skończy mi się staż?Czy zarejestrować muszę się w KRUSie? czy w PUP?
Jesteś właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej o tej powierzchni
(1,72 ha przeliczeniowego)?
aguska883 napisał:
czy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych po odbyciu stażu po 1 roku?
Nie. Okres stażu nie uprawnia do uzyskania prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

aguska883 napisał:
Witam, jestem na stażu z UP... kilka dni temu nabyłam 1,72 ha przeliczeniowego. Co mam zrobić jak skończy mi się staż?Czy zarejestrować muszę się w KRUSie? czy w PUP? czy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych po odbyciu stażu po 1 roku?Bardzo proszę o podpowiedź...

Na stażu nadal pozostajesz osobą bezrobotną, więc rejestracja w urzędzie nie będzie konieczna. Wyrejestrowanie również ze względu na wielkość nieruchomości rolnej (nie przekracza 2 ha przeliczeniowych, co uniemożliwia posiadanie statusu osoby bezrobotnej). Należy jednak poinformować urząd o nabytej nieruchomości (zaświadczenie o wielkości nieruchomości rolnej).
Ponieważ nieruchomość przekracza 1 ha podlegasz ubezpieczeniu w KRUS z ustawy. Dlatego, po zakończeniu stażu możesz pozostać w rejestrze osób bezrobotnych, ale urząd nie będzie odprowadzał za Ciebie składki zdrowotnej. Składki musisz odprowadzać osobiście do KRUS.

Powrót