Wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku justyna 070289
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna 070289

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Aktualnie pracuję w Niemczech na niemieckiej umowie o pracę i jestem na tzw L4 od końca kwietnia z powodu wypadku w pracy.
Aktualnie mam zwolnienie do 25 czerwca, jednak nie przeszedłem po 6 tygodniach na kasę chorych, ponieważ ostatnie zwolnienie lekarskie wziąłem nie związane z wypadkiem w pracy.
Potrzebuję wypowiedzieć umowę o pracę, ponieważ znalazłem lepszą ofertę.
Jak można tego dokonać w trybie przyspieszonym.
Pracodawca poinformował mnie, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego, powinienem wrócić do pracy chociaż na jeden dzień i wtedy możemy wypowiedzieć umowę.
Nie jest mi to na rękę, ponieważ po 25 czerwca zacznę pracę po drugiej stronie Niemiec.
Będę wdzięczny za pomoc w moim problemie.
W razie pytań służę odpowiedziami.

Jaki jest w umowie termin wypowiedzenia pracy?

Nie mam wpisanego terminu wypowiedzenia. Jest informacja, że termin jest ustawowy wg jakiejś tam ustawy.

Wysłałem poniższe wypowiedzenie i mam nadzieję, że to jakoś pomoże przyspieszyć zakończenie współpracy.

Kod:
Sehr geehrte Damen und Herren,
hiermit kündige ich das mit Ihnen seit dem 26.06.2015 bestehende
Arbeitsverhältnis außerordentlich und mit sofortiger Wirkung.
Leider sehe ich mich aus privaten und gesundheitlichen Gründen dazu veranlasst,
meine Berufstätigkeit aufzugeben.
Bitte erstatten Sie meinen Resturlaub von alles Tagen und das mir
zustehende/ausstehende Arbeitsentgelt an die Ihnen bekannte Bankverbindung.
Schicken Sie mir bitte außerdem zusammen mit meinen Arbeitspapieren ein
qualifiziertes Arbeitszeugnis zu.
Vielen Dank für die gute Zusammenarbeit und das Vertrauen, das Sie mir
geschenkt haben. Bitte lassen Sie mir meine Arbeitspapiere und ein qualifiziertes
Arbeitszeugnis zukommen.
Mit freundlichen Grüßen

PS: Pracuję przez biuro pracy.

Ostatnia edycja:
Z takich przypadkow biora sie nieporozumienia i klopoty. Nie znam dokladnie Twojej sytuacj, ale aby skutecznie wypowiedziec umowe o prace w trybie natychmiastowym trzeba miec bardzo dobre powody. Choroba i zwolnienie lekarskie samo w sobie z pewnoscia takimi powodami nie sa, tym bardziej, ze z Twojego opisu nie wynika ze cierpisz na chorobe zawodowa. Czyli wypowiedzenie jest nieskuteczne. Oznacza to pozucenie pracy. Jesli pracodawca nie pojdzie Ci na reke i wniesie sprawe do sadu i sad bedzie laskawy to zakwalifikuje wypowiedzenie jako zwykle tj. z zachowaniem terminu wypowiedzenia, ale nie sadze, bo wklejona przez Ciebie tresc wypowiedzenia jest jednoznacza.

Powrót