Wypowiedzenie umowy o prace na odległość + ostatni dzień

• Autor wątku Autor wątku Użytkowniknumer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkowniknumer1

Stały bywalec
Odpowiedzi
529
1. Czy wysłane przez pracownika wypowiedzenie umowy o pracę mailem (skan własnoręcznie wpisanego i podpisanego dokumentu) jest ważne?
2. Jeśli mam 2 tygodniowy okres wypowiedzenia to ostatni dzień to piątek czy sobota za 2 tygodnie?

Jaki warunek musi być spełniony aby wypowiedzenie było ważne? Na osobisty kontakt z przełożonym nie ma szans bo pracuje w centrali.

kp nie przewiduje sankcji dla pracownika za brak wypowiedzenia w formie pisemnej, trudność polega na tym, ze nie wiesz kiedy wypowiedzenie doszło do adresata

Czyli najlepiej jak pracownik napisze na moim wypowiedzeniu "kwituje odbiór" z dzisiejszą datą i wtedy skan wysłać mailem?

Pracownik firmy w której pracuję. Mój podwładny.

Twój podwładny jest upoważniony do odbierania oświadczeń w imieniu pracodawcy?

empire napisał:
Mój podwładny.

Jeśli nie jest to np. pracownik sekretariatu upoważniony do odbioru korespondencji, to wypowiedzenie nie może zostać skutecznie skierowane do pracodawcy przez jego osobę.

Ok. A jak wyśle mailem z opcją potwierdzającą przeczytanie maila, ewentualnie gdy kadrowa/przełożony mi odpisza to wtedy będzie ok?

empire napisał:
to wtedy będzie ok?

Ok będzie nawet wypowiedzenie złożone ustnie, pod warunkiem, że nie dojdzie później do jakiegoś sporu. W przypadku ewentualnej sprawy sądowej, musisz wykazać kiedy, oraz że w ogóle złożyłeś oświadczenie. Co jeśli kadrowa/przełożony nie potwierdzą odebrania maila? Okno dialogowe z takim komunikatem można po prostu zamknąć. Dla własnego bezpieczeństwa wyślij listem poleconym ze ZPO na adres siedziby pracodawcy.

No ale wtedy liczy się data odbioru a ja chciałbym aby od tego tygodnia liczyło się wypowiedzenie.

Masz wybór - szybko albo bezpiecznie.

Jak rozumiem pracujesz poza siedzibą główną pracodawcy i nie ma w miejscu wykonywania pracy osoby, której możesz takie oświadczenie złożyć? Jak wspomniałem, wybór należy do Ciebie: przesłać skan, fax etc. (ale liczyć się z trudnościami dowodowymi związanymi z tym faktem) albo wysłać listem poleconym, kurierem lub złożyć osobiście (i mieć pewność daty złożenia oświadczenia).

Tak, pracuje poza siedziba firmy.

Przyszło mi na maila potwierdzenie że kadrowa odebrała maila.
Czyli powinno być ok?

Dostałem przed chwila maila zwrotnego od kadrowej że dokument jest ok.
To jest chyba najlepsze potwierdzenie?

Powrót