wypowiedzenie umowy OC w PZU

• Autor wątku Autor wątku tommass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Mam problem z wypowiedzeniem umowy OC w PZU.
Pojazd nabyłem 6.07.2012
Polisa OC ważna do 16.08.2012
14.08.2012 wysłałem mailem skan wypowiedzenia (z odręcznym podpisem).
Dziś otrzymałem maila, że wypowiedzenie nie zostało zrealizowane, bo zostało podpisane przez osobę, która w systemie PZU nie figuruje jako właściciel polisy.

Nową umowę OC zawarłem dziś 16.08.2012 w innej ubezpieczalni.
Wg informacji agenta stałem się właścicielem starej polisy i mogę ją wypowiedzieć. Zastanawiam się jak sformułować odpowiedź.
Kazać im się wypchać? Załączyć skan umowy kupna i nowej polisy?
Jak wygląda to wg prawa?

Dzięki za pomoc.
Tomek

Zapewne przesłałeś samo wypowiedzenie, bez dokumentu zakupu pojazdu, więc PZU
nie wie, że nabyłeś pojazd. Taką samą drogą jak wysłałeś wypowiedzenie doślij im umowę zakupu bądź fakturę VAT (w zależności co to było) w odpowiedzi na ich pismo (powołaj się na nr pisma).

Co prawda to zbywca ma obowiązek dostarczyć dokument potwierdzający sprzedaż pojazdu, ale dla własnego świętego spokoju doślij umowę i tyle.

Pierwsze słyszę żeby PZU honorowało wypowiedzenia drogą mailową....

Już bodajże od 2 lat tak jest (warunkiem jest skan, zdjęcie dokumentu z podpisem, a nie wypowiedzenie jako treść maila).
Honorują maile oraz faksy bez żadnych problemów.

Obecnie można wypowiedzieć trwającą już umowę OC. Trzeba jedynie zapłacić za te dni ochrony.

Pamiętaj by takie rzeczy składać osobiście na piśmie odbierając opieczętowane potwierdzenie złożenia wniosku.

samub napisał:
Obecnie można wypowiedzieć trwającą już umowę OC. Trzeba jedynie zapłacić za te dni ochrony.

Tej sytuacji to nie dotyczy, wypowiedzenie jest złożone w terminie, chodzi jedynie o dostarczenie dodatkowego dokumentu.

samub napisał:
Pamiętaj by takie rzeczy składać osobiście na piśmie odbierając opieczętowane potwierdzenie złożenia wniosku.

Nie ma konieczności łażenia po placówka terenowych TU, po to jest internet w XXI wieku, żeby za jego pośrednictwem załatwiać obecnie większość spraw.

Doskonale Cię rozumiem że mamy XXI wiek, ale to nie Internet załatwia za nas wszelkie sprawy, ale osoby, które siedzą po drugiej stronie monitora.

Wystarczy, że któraś z wiadomości poleci do spamu, a pracownik tam właśnie nie zajrzy - mamy kłopot bo formalnie sprawa do wyjaśnienia, ale wszystko potrzebuje więcej czasu i nerwów.

Tam gdzie w grę wchodzą pieniądze, należy mieć nieco więcej rozwagi.

Prowadzę multiagencję ubezpieczeniową i najczęściej z problemami przychodzą osoby, które coś załatwiły przez internet, a raczej przychodzą z takim przekonaniem. Nie wiedzą z kim się kontaktować (z kim się kontaktowali), gdzie dzwonić (gdzie dzwonili), itd.

Nie pisze tego z przekory, a z doświadczenia.
Pozdrawiam

Ja również piszę z doświadczenia (ale fakt - tylko jeśli chodzi o PZU) i akurat w tej konkretnej kwestii.

Wypowiedzenie wysłał (podejrzewam, że na kontakt@pzu.pl - tam nie ma czegoś takiego jak folder SPAM), wypowiedzenie doszło do PZU, co z resztą potwierdza odpowiedź z tej firmy. Akurat jeśli chodzi o PZU i formę kontaktu mailowego to rzadko spotykam się z narzekaniami.

Równie dobrze możesz pójść bezpośrednio do pracownika, który podbije Ci pieczątką,
że dokument przyjął, a potem schowa go do swej przepastnej szufladki gdzie przeleży z miesiąc ;). Reguły tu nie ma.

Ja również piszę z doświadczenia (ale fakt - tylko jeśli chodzi o PZU) i akurat w tej konkretnej kwestii.
Równie dobrze możesz pójść bezpośrednio do pracownika, który podbije Ci pieczątką, że dokument przyjął, a potem schowa go do swej przepastnej szufladki gdzie przeleży z miesiąc . Reguły tu nie ma.
Sugerujesz, że PZU felerne jest pod względem wypowiedzeń? ;)

Wszędzie zdarzają się chore sytuacje i tyle.
Czym bliżej danego usługodawcy tym prędzej rozwiązuje się problem bo ktoś może nawet zapamiętać cię z widzenia itd, pamiętać daną sytuację, etc.

Skąd wiesz, że PZU nie ma folderu "SPAM"? ;]

@samub
Zlikwiduj stopkę póki jeszcze nie zostałeś wysadzony w kosmos. Tu nie ma miejsca na reklamy.....Czytałeś regulamin?:)

Zamykając temat.
Wypowiedzenie zostało uznane po przesłaniu skanu umowy zakupu samochodu.
Całość korespondencji mailem.

pozdrawiam

Powrót