Wypowiedzenie umowy. PILNE

• Autor wątku Autor wątku Filip86pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Filip86pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam chciał bym złożyć "Natychmiastowe" wypowiedzenie i nie wiem czy to jest w punkcie prawa legalene.
Mianowicie chodzi mi o to ze mam umowe na okres próbny przepracowałem raptem 2,5 miesiaca i z przyczyn rodzinnych (choroba ojca) muszę wrócić jak naj szybciej do Polski. czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy jest możliwość napisania takiego wypowiedzenia czy muszę przepracować jakiś okres?
Jeśli ktoś zna sie na tym to prosił bym o pomoc w tej sprawie i jeśli jest możliwość przesłania jakiegoś wzoru...

Z góry dziekuję i pozdrawiam.

W Niemczech nie mozna jednostronnie zlozyc wypwiedzenia "natychmiastowego" bez dobrowolnej zgody pracodawcy, nawet na okresie probnym.
Normalny okres wypowiedzenia na okresie probnym to 2 tygodnie.

Mozliwe jest jedynie wypowiedzenie na "porozumieniem stron" (Aufhebungstrag im gegenseitigen Einvernehmen), ale tylko jesli pracodawca sie na to zgodzi.

Nie wiadomo jaką Pan ma umowę i z kim. Jeśli to jest Zeitarbeitfirma i zastosowanie ma jakiś Tarifvertrag, to jest możliwy tzw. skrócony okres wypowiedzenia. Ale to jest napisane w umowie. Proszę przeczytać dokładnie na jakich warunkach masz umowę zawartą i czy jakiś Terifvertrag ma tam zastosowanie, a jak nie, to poprostu porozmawiaj z szefem. Myślę, ze pójdzie Ci na ręke w tej sytuacji.
Znam takich, którzy tu przyjeżdżali i jak im coś nie pasowało, to poprostu nie przychodzili na drugi dzień do pracy ani nigdy więcej i z tego co wiem, żadnych konsekwencji z tego tytułu nie ponieśli.

Nie wprowadzaj ludzi w blad: "nieprzychodzenie na drugi dzien do pracy ani nigdy wiecej" to porzucenie pracy i pracodawca ma ew. prawo do odszkodowania, jesli narazi go to na straty (np. bedzie musial zatrudnic w trybie pilnym kogos innego za drozsza stawke, zeby zastapic pracownika, ktory sie nie pojawil w pracyO

Powrót