wypowiedzenie umowy prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku grybam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grybam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mianowicie sprawa wyglada tak aha to moj pierwszy post witam wszyskich :D
no wiec podpisalem umowe na czas okreslony 2 lata na DSL tp 500 po pol roku podpisalem umowe na czas nieokreslony na internet DSL 2000 mbity po 3 miesiacach wysłalem pismo " prosze o rozaiwaznie umowy na na DSl 2000 mbity z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia " po czym Tp zerwała ze mna całkowicie umowe i naliczyla kare umowna 3000 tys zł czy to jest normlane? prosze o jakies rady lub opinie nadminie jeszcze ze przed wyslaniem pisam pracownicy Tp zapewniali mnie ze zadnej kary nie dostane poniewaz to umowa na czas nieokreslony a tu kara umowna heh w wypowiedzeniu jasno napisalem ze wypowaidam umowe na DSL 2000 a nie na 500 ! :( pozdrawiam czekam na odp

A jakie było uzasadnienie TPSY dla rozwiązania umowy i naliczenia kary?
Czy tam w centrali aby dobrze zrozumieli Twoje wypowiedzenie?

narazie tylko wyslali mi fakture z kara umowna wniosłem reklamacje na to i niewiem co mi napisza ale to chyba nie moja wina? bo pani w dziale reklamacji powiedziala mi cos o umowie lojalnosciowej a z tego co sie orientuje to niema czegos takiego a skoro podpisalem nowa umowe na czas nieokreslony to w kazdej chwili moge sie wycofac i kontynuowac umew na czas okreslony 2 lata hmm bede czekal na jakeis uzasadnienie

aha nie odpowiedzialem na pytanie uzasadnienie jest takie ze zerwalem umowe i nalezy mi sie kara ! heh telekomuna :)

Jak umowa była podpisana na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia 30 dni to nie ma sie Pan o co martwić.

Wygląda to tak , jakbyś dostal karę za rozwiązanie umowy na czas nieokreślony. Trochę to niedorzeczne, bo umowa taka nie przewiduje kary. Ale z drugiej strony nie mogłeś dostać kary za rozwiązanie umowy na czas okreslony, bo ona już nie obowiązywała, na co najlepszym dowodem jest to, że obecnie nie jest kontynuowana, mimo że o jej rozwiązanie nie wnioskowałeś.
Dobre pytanie brzmi, po jakim czasie od zmiany usługi, zdaniem TPSY, nie zostałbyś obciążony karą za rozwiązanie umowy na czas nieokreślony?
Odpowiedzi nie znamy i trzeba chyba będzie zaczekac na odpowiedż TPSy na Twoją reklamację.
Ale nie zdziwiłbym się, gdyby sie okazało, że byłoby to po 24 miesiącach po podpisaniu pierwszej umowy. :D

witam chcialem sie doradzic gdzie sie odwołac bo droga reklamacyjna juz mi nie przysługuje chcialem w tej sprawie sie odwolac tylko neiwiem czy droga sadowa tylko czy jakies prawa konsumenta. Umowe podpisalem na 24 pozniej aneks do umowy i z tego aneksu zrezygnowalem bo zapewniali mnie i tak ze jest to umowa na czas nieokreslony mialem 30 dni okresu wypowiedzenia wszycy po stronie tp mowili ze nie dostane kary a tu 3000 prosze o jakas rade bo juz wariuje

Jeżeli iść do sądu, to po to, żeby sprawę wygrać. A zatem tylko wtedy, gdy na wygraną są jakieś widoki, czego nie da się chyba - po Twoich ostatnich "sprostowaniach" - powiedzieć o tej sprawie.
Kwestia zasadnicza: to co mówi Ci pani w POK-u ma znaczenie tylko o tyle, o ile nie koliduje z treścią podpisanych przez Ciebie dokumentów. A te trzeba czytać i starać się rozumieć.
Tak coś czułem, że TPSA nie przywaliła Ci kary z powietrza. No i okazuje się, że nie podpisałeś drugiej umowy na czas nieokreślony, tylko aneks do pierwszej.
Z tego wynika, że ta pierwsza (i jedyna), nakładająca karę na wypadek rozwiązania, ciągle obowiązywała. A zatem jeśli wnioskowałeś o rozwiązanie umowy, to TPSA nie była w stanie rozwiązać z Tobą umowy INNEJ , jako że żadnej innej nie było. Tak więc nie mogłeś liczyć na uniknięcie kary.
Wobec powyższego nie widzę sensu udawania się do sądu po rozstrzygnięcie, bo skończy się to jeszcze wyższymi wydatkami.
Jedyna sensowna rzecz, jaką można obecnie zrobić, to spróbować załatwić sprawę polubownie. Czyli wyjaśnić, że doszło do nieporozumienia, poprosić o przywrócenie warunków sprzed podpisania aneksu i zgodzić się na opłacenie abonamentu za okres "zawieszenia'' usługi oraz, prawdopodobnie, ponownej aktywacji - możliwe że po cenie normalnej, a nie promocyjnej.

Powrót