Wypowiedzenie umowy przez właściciela lokalu

• Autor wątku Autor wątku maxon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

Mam pewną kwestię, która mnie zastanawia. Mianowicie wynajmuje mieszkanie na czas nieoznaczony. W umowie mam możliwość wypowiedzenia z miesięcznym okresem. Właścicielka nagle chce mi wypowiedzieć umowę, jednak nie jest mi to za bardzo na rękę, ponieważ obecnie jest martwy sezon w wynajmie mieszkań i tylko byle co jest na rynku, więc automatycznie będę stratny. Wg. KC Art. 673 obowiązują terminy umowne, lecz wypowiedzenie nie może nastąpić tak po prostu, tylko wg Art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, musi zostać podana przyczyna (ust. 2-5 tego art.). Proszę mi powiedzieć czy dobrze myślę i czy właścicielka ma prawo wypowiedzieć mi mieszkanie bez porozumienia ze mną?

maxon napisał:
wynajmuje mieszkanie na czas nieoznaczony.

Tak zawarta umowa najmu zobowiązuje właściciela do przestrzegania ustawy o ochronie praw lokatorów, a konkretnie art. 11.
Jedynie na jego podstawie właściciel może wypowiedzieć powyższa umowę lub za porozumieniem stron.

Rozumiem, czyli to że właścicielka teraz nagle chce sprzedać mieszkanie nie powinno być dla mnie problemem, ponieważ poza porozumieniem ze mną nie może mnie wyrzucić z mieszkania.

Wyrzucić nie może.

wyrzucić w sensie wypowiedzieć? :-)

art.11 ustawy o ochronie praw lokatorów
(...)
10. Z ważnych przyczyn, innych niż określone w ust. 2, właściciel może wytoczyć powództwo o rozwiązanie stosunku prawnego i nakazanie przez sąd opróżnienia lokalu, jeżeli strony nie osiągnęły porozumienia co do warunków i terminu rozwiązania tego stosunku.

no tak sądowo, czyli jakiś 1 rok spokoju minimum :)

mam jeszcze pytanie, czy w przypadku sprzedaży mieszkania wraz z lokatorami za porozumieniem oczywiście, podpisane umowy przechodzą na nowego właściciela, czy wymagają rozwiązania i podpisania nowej. Pytam się z tego względu żeby wiedzieć czy zgadzać się na sprzedaż mieszkania, żeby później od nowego właściciela nie dostać super podwyżki na dzień dobry

Warunki umowy przechodzą na nowego właściciela.
Do takiej umowy nowy właściciel może jednak sporządzić aneks ze zmianami, a także wypowiedzieć dotychczasową wysokość czynszu w terminie 3-miesięcznym.

właśnie poruszyłaś ciekawą kwestię czynszu. Podwyżka nie może przekraczać iluś procent?

Powrót