Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie

• Autor wątku Autor wątku atamana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atamana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc, właśnie otrzymałam pismo od ubezpieczyciela, że z końcem lipca ubezpieczyciel wypowiada mi umowę ubezpieczenia na życie że względu na brak rentowności polisy. Do pisma dołączony Aneks niby ze stycznia 2021, w którym napisane jest, ze umowa wygasa koncem lipca. Nic takiego wcześniej nie dostaliśmy. W trakcie trwania umowy, niecaly rok temu zachorowałam onkologicznie i leczę się do tej pory, więc nikt mnie teraz nie ubezpieczy ze względu na chorobę. Boję się że w razie mojej śmierci dzieci nic nie dostaną. Proszę o pomoc. Przez kilka lat placiłam składkę, a teraz zostaje z niczym. Czy można coś zrobić?

Na początek proponuję pilnie znaleźć kontynuację ubezpieczenia. ,,więc nikt mnie teraz nie ubezpieczy ze względu na chorobę." - to nieprawda. Ubezpieczyciele mają różne wymagania, często uzupełnia się tylko uproszczoną ankietę medyczną. Najlepiej moim zdaniem poszukać pośrednika, który oferuje tzw. grupy otwarte. Czyli polisy dla każdego w określonym wieku, wyjaśnią też czy ubezpieczyciel może odmówić na tzw. preexisting, chorobę wykrytą przed zawarciem ochrony. Umowy są różne. Ubezpieczyciel możę odmówić na zatajenie informacji na oświadczeniu o stanie zdrowia, w okresie 3 lat, jeżeli do zdarzenia, np. zgonu, doszło w związku zatajoną informacją. Jeżeli ubezpieczyciel nie pytał o konkretne informacje to nie może podnieść takiego zarzutu. Jednocześnie na pewno sa umowy gdzie za zgon (sam zgon, są też różne rozszerzenia dodatkowe czasem jak zgon z powodu nowotworu, udaru, zawału) wystarczy spełnienie warunku 6 miesięcy karencji od przystąpienia. Umowy często też dają możliwość zaliczenia stażu z poprzedniej umowy w przypadku przejścia bez dnia przerwy. Dodatkowo ubezpieczyciel może oferować kontynuowację ubezpieczenia (mam wrażenie, że mówimy o umowie grupowej), jednak warunki takiej umowy będą gorsze.

Co do wypowiedzenia umowy to ubezpieczyciel ma takie prawo na pewno w przypadku umów grupowych, zgodnie z warunkami umowy. Jednocześnie nie wiem o jakiej sytuacji mówimy. Mam wrażenie, że o umowie grupowej, ale piszesz trochę o sobie, trochę o grupie ,,nie dostaliśmy". Jesteś ubezpieczającą osobą? Ubezpieczałaś przez swoją firmę, czy siebie indywidualnie?

Tak, chodzi o umowę grupową. Ubezpieczyłam się u agenta, który wyszukał mi to ubezpieczenie grupowe.

Powrót