Wypowiedzenie umowy w dzień powrotu z chorobowego

• Autor wątku Autor wątku bartb90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartb90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
Pracuję w charakterze kierownika produkcji.
W skrócie, po 15 latach pracy w takiej roli pierwszy raz trafiłem na pracodawcę, który w kwartał mnie dosłownie wykończył. Wizyta u psychiatry i zwolnienie. Pół roku.
Ps. Umowa bezterminowa.
Po miesiącu zwolnienia dowiedziałem się od współpracowników, że powód mojego zwolnienia jest omawiany na spotkaniach firmowych. Wszedłem w posiadanie dowodów na powyższe więc poprosiłem prawnika o reakcję - wysłał pismo z prośbą o zaprzestanie takich praktyk i zaproponował mi, że wpisze również żądanie odszkodowania w wysokości 3-miesięcznego wynagrodzenia.
Otrzymałem odpowiedź, że uznali za bezzasadne nasze pismo. Ale przynajmniej wiedziałem, że zaprzestaną takich działań więc odpuściłem.
Dziś wróciłem po równym pół roku zwolnienia. Zostałem wysłany na badania do medycyny pracy, otrzymałem zdolność, do końca dnia markowali przede mną, że wracam, że już idzie do mnie pani od bhp no i przyszła... pani prezes z wypowiedzeniem.
Przyczyna wypowiedzenia - "utrata zaufania do pracownika poprzez dezorganizacje pracy z powodu długotrwałej nieobecności".
Czy pracodawca mógł tak postąpić?
Czy powinien dać mi szansę wrócić do wykonywania obowiązków?
Wiem, że nie zatrudnił nikogo na moje miejsce, zadaniami podzielili się kierownicy innych działów.
W mojej ocenie mógł co najwyżej zlikwidować stanowisko pracy co wiązałoby się z 1-miesięczną odprawą dla mnie, ale nie mam specjalistycznej wiedzy prawniczej.
Czy jest sens odwoływania się od wypowiedzenia?
Z góry serdeczne dzięki za pomoc!

Mógł - a po co miał czekać, jak już uznał, że nie chce z tobą współpracować?

To musisz sobie sam wyważyć jak oceni to sąd.
Ja mam zasadę w życiu, że jak mnie gdzieś nie chcą - to tam się nie wciskam.

bartb90 napisał:
Przyczyna wypowiedzenia - "utrata zaufania do pracownika poprzez dezorganizacje pracy z powodu długotrwałej nieobecności".
Mógł
Ty powinieneś odwołać sie do sadu pracy , "ciąg" choroby to nie jest dezorganizacja , dezorganizacją sa częste krótkotrwałe zwolnienia lekarskie - np. po kilka dni w każdym miesiącu

Ja mam zasadę w życiu, że jak mnie gdzieś nie chcą - to tam się nie wciskam.

Ależ oczywiście, że tak! Inaczej się nie da ;)
W tym momencie rozważam wyłącznie uzyskanie odprawy/odszkodowania/rekompensaty...

To nie jest uzasadniona prawidłowo przyczyna wypowiedzenia umowy o pracę. Odwołuj się do sądu pracy.
Zgodnie z art. 56. Kodeksu pracy : § 1. Pracownikowi, z którym rozwiązano umowę o pracę bez wypowiedzenia z naruszeniem przepisów o rozwiązywaniu umów o pracę w tym trybie, przysługuje roszczenie o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowanie. O przywróceniu do pracy lub odszkodowaniu orzeka sąd pracy.
§ 2. Przepisy art. 45 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio".

rozważam wyłącznie uzyskanie odprawy

Z jakiego tytułu chciałbyś uzyskać odprawę?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Z jakiego tytułu chciałbyś uzyskać odprawę?
Tutaj faktycznie jedyna opcja to porozumienie i zmiana powodu wypowiedzenia np. na likwidację stanowiska, ale do tego nie dojdzie...
Zgodnie z art. 56. Kodeksu pracy : § 1. Pracownikowi, z którym rozwiązano umowę o pracę bez wypowiedzenia z naruszeniem przepisów o rozwiązywaniu umów o pracę w tym trybie, przysługuje roszczenie o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowanie. O przywróceniu do pracy lub odszkodowaniu orzeka sąd pracy.
§ 2. Przepisy art. 45 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio".
Zostałem zwolniony z zachowaniem okresu wypowiedzenia.

Powinieneś odwołać się od wypowiedzenia ze względu na niezrozumiała dla Ciebie przyczynę wypowiedzenia. Już pisałam o tym wcześniej.

"Niepodanie przyczyny lub niewłaściwe jej podanie stanowi naruszenie prawa (art. 30 § 4 k.p.) i uprawnia pracownika do dochodzenia roszczeń z art. 45 § 1 k.p. Podanie przyczyny oznacza wskazanie konkretnego zdarzenia lub zdarzeń, ewentualnie okoliczności, które – zdaniem pracodawcy – uzasadniają wypowiedzenie" - czytamy w wyroku SN z 16 kwietnia 2019 r. , sygn. akt I PK 20/18.

razem z chorobowym 6 miesiecy?
Tak, pierwsze 3 miesiące było względnie normalnie, po tym okresie otrzymałem umowę bezterminową i zaczęło się... Jakoś w 7/8 miesiącu poszedłem na zwolnienie, które trwało ok. pół roku. Łącznie ponad rok.
Zapoznałem się z art. 45 § 1 k.p. i rozumiem, że mogę starać się o odszkodowanie.

Powrót