Wypowiedzenie umowy z winy Orange

• Autor wątku Autor wątku PaulPB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulPB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam dostałem wypowiedzenie umowy z winy operatora, Doszło do naruszenia postanowień umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych § V punkt 3.5.

Mam abonament wysokości 94,99 zł w abonamencie mam nielimitowane rozmowy do wszystkich wiec korzystałem z tego, miałem nawet rozmowy po 6 godzin na dobę.

Niby chodzi o jakimś tam sztucznych ruch że celowo realizowałem połączenia, po podpisywaniu umowy nie byłem poinformowany o takim czymś.

Czy operator orange może żądać żebym zapłacił karę ?

Czy mogę się od tego odwołać.

Witam wypowiedzenie jest w drodze i będę miał około środy, na e-mail mi wysłali taką wiadomość :

w dniu 17,06,2015 wysłano pismo ROZWIĄZANIE UMOWY. Doszło do naruszenia postanowień umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych § V punkt 3.5.

W związku z tym w dniu 17.06.2015, doszło do ograniczenia świadczenia usług telekomunikacyjnych

Dzwoniłem do operatorów orange powiedzieli mi że wypowiedzenie umowy jest za generowanie sztucznego ruchu - czyli połączenia telefoniczne były dłużej niż 6 godzin.

Tak owszem były połączenia ale skoro miałem nielimitowane połączenia to mogłem rozmawiać ile chciałem.

3.5. W przypadku rażącego naruszenia przez Abonenta postanowień Regulaminu (w tym w przypadku naruszenia bezpieczeństwa lub integralności sieci i usług), działania na szkodę Operatora lub korzystania z usług telekomunikacyjnych Operatora niezgodnie z prawem lub umową, Operator zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych ze skutkiem natychmiastowym lub zawieszenia świadczenia usług telekomunikacyjnych, bez prawa do odszkodowania, za wcześniejszym uprzedzeniem w postaci pisemnego wezwania Abonenta do zaprzestania naruszeń oraz złożenia pisemnych wyjaśnień w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.

PaulPB napisał:
miałem nawet rozmowy po 6 godzin na dobę
Z kim ? Jednorazowo, czy przez cały dzień ? Nie była używana żadna aplikacja do dzwonienia ? Podczas tych połaczeń trwała rozmowa w obie strony ?

Słuchałem kilka razy adiooboka - przecież miałem nielimitowane połączenia, dzwoniłem tej sprawie przed słuchaniem adiooboka i poinformowali mnie że mogę słuchać ile chce bo mam nielimitowane rozmowy.

Ktoś miał, mógł mieć z tego jakieś zyski ?
Robiłeś to w tych samych godzinach ?

Nikt zysków nie miał, robiłem to różnych godzinach.

tak czytałem nawet dzwoniłem do orange i konsultant powiedział mi że mogę korzystać nawet 24h.

Cóż, przyznam, że dopiero od Ciebie dowiedziałem się o czymś takim jak generowanie sztucznego ruchu. Troszkę o tym poczytałem, Tobie również polecam. Szczególnie przeczytaj bardzo dokładnie regulamin. Niestety, w necie jest kilka wersji, nie wiem którą Ty wersję zaakceptowałeś.
Dla przykładu;
1.4. Sztuczny Ruch - inicjalizacja, przesyłanie, tranzyt, zakańczanie połączeń
telefonicznych, wywołań, SMS, MMS, WAPPush od jednego lub wielu numerów:
abonenckich, usługowych, specjalnych, technicznych, niepełnych, spoza aktywnych
zakresów, bez prezentacji lub obecności numeru wywołującego połączenie, o
zauważalnym wolumenie do jednego lub grupy numerów skutkująca odniesieniem
nieuzasadnionych korzyści materialnych lub wyrządzenia szkody.
UKE również się na ten temat wypowiedział w odpowiedzi na pismo, fakt, z innej sieci;
Zgodnie z zapisami regulaminów Polkomtel sp. z o.o. ma prawo do natychmiastowego zablokowania możliwości inicjowania usług przez Abonenta lub zawieszenia świadczenia wszelkich usług w ramach wszystkich umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartych z Abonentem lub rozwiązania ze skutkiem natychmiastowym wszystkich umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartych z Abonentem, a w przypadku naruszenia przez abonenta któregokolwiek z wyżej wskazanych zapisów regulaminów także stosować kary umowne. Należy więc uznać, że Polkomtel sp. z o.o. posiada odpowiednie narzędzia prawne pozwalające samodzielnie interweniować w konkretnych przypadkach, gdy stwierdzi, iż dochodzi do nadużyć ze strony abonentów
Ogólnie z tego co przeczytałem. Najlepiej napisz reklamację, zwięźle opisz problem. Niestety, jeśli nie pomoże, pozostaje tylko Sąd.

12.3 innego rażącego naruszenia przez Abonenta postanowień regulaminu lub warunków
Umowy, w szczególności w przypadku generowania sztucznego ruchu
telekomunikacyjnego (tj. ruchu niesłużącego wymianie informacji; ruchu którego wyłącznym
celem jest uzyskiwanie pewnej puli połączeń telekomunikacyjnych); używania karty SIM w
celu prowadzenia działalności gospodarczej polegającej na masowym wykonywaniu
połączeń telefonicznych, tzw. rozwiązań „call center”; używania karty SIM w systemach i
urządzeniach służących do zautomatyzowanego przesyłania danych pomiarowych lub
zdalnego sterowania, w tym w systemach monitoringu osób, budynków, pojazdów (tzw.
rozwiązania telemetryczne) lub do generowania ruchu maszynowego (ruchu typu „maszyna
do maszyny” lub „maszyna do Abonenta”); używania karty SIM do masowej dystrybucji SMS
i/lub MMS, niebędącej standardową wymianą komunikatów np. rozsyłanie informacji
handlowej; rozsyłania wiadomości SMS/MMS typu SPAM z numeru Abonenta;
wykonywania połączeń, które są w dalszej kolejności przekierowywane za pomocą dowolnej
technologii, a w szczególności w technologii POTS oraz transmisji danych VoIP (Voice over
Internet Protocol); bądź w innych przypadkach udostępnienia usług Operatora innym
osobom w celu uzyskania korzyści majątkowych bez zgody Operatora.

Trudno czekam aż przyjdzie listownie wypowiedzenie umowy, wtedy będę miał 7 dni na wyjaśnienie sytuacji.

Innego rażącego naruszenia przez Abonenta postanowień regulaminu lub warunkówUmowy, w szczególności w przypadku generowania sztucznego ruchutelekomunikacyjnego (tj. ruchu niesłużącego wymianie informacji;*
No wlasnie...

Ok zgadzam się z tobą loco1, ale podczas podpisywania z nimi umowy, nic mi na ten temat nie przekazali, nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje.

Sprzedawca powinien mnie poinformować o takich zapisie.

Dowiedziałem się dopiero o tym jak przyszedł mi od nich e-mail.

Kanas napisał:
Cóż, przyznam, że dopiero od Ciebie dowiedziałem się o czymś takim jak generowanie sztucznego ruchu.

Takie coś jest od paru lat - od momentu kiedy wprowadzono nielimitowane połączenia. Czy to abo czy to prepaid. W usługach przedpłaconych nawet za "1-2h" można mieć ubite połączenia ;)

Moim skromnym zdaniem za odtworzenia audiobooka ktoś miał jakieś zyski. Albo stara taryfa w stylu "kapitał minut | 2 min przychodzące = 1 min wychodząca" albo coś innego.

Sam znam ciekawy sposób na wykorzystanie nielimitowanych połączeń.

Witam napisałem odwołanie że nie zgadzam się z ich postanowieniem i odblokowali mu numer. temat do zamknięcia.

Powrót