Wypowiedzenie umowy zlecenia przez zleceniobiorcę a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku Dareww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dareww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie umowy zlecenia.
Czy w przypadku wypowiedzenia umowy przez zleceniobiorcę, zleceniodawca jest zobowiązany wypłacić wynagrodzenie za przepracowane godziny do momentu rozwiązania umowy? W Internecie jest informacja o wynagrodzeniu w przypadku wypowiedzenia przez zleceniodawcę, a jak wygląda to w przypadku wypowiedzenia przez zleceniobiorcę? Dodam, że powodem wypowiedzenia jest utrata zaufania do zleceniodawcy przez nieterminowe wypłaty wynagrodzenia oraz w niepełnych kwotach.
W umowie nie mam nic na temat okresu wypowiedzenia oraz mam zapis, że wynagrodzenie będzie wypłacone w terminie 7 dni od momentu złożenia rachunku przez Zleceniobiorcę. Chciałbym, więc wypowiedzieć umowę, jednocześnie składając rachunek z dotychczas przepracowanymi godzinami. Czy mogę tak zrobić?

Zakładam, że umowa jest na czas oznaczony ?

Z racji, że minęło już kilka dni od mojego zapytania, to sprawa aktualnie wygląda tak, że wypowiedziałem umowę z ważnych powodów powołując się na utratę zaufania z racji, niedotrzymania postanowień umowy przez nieterminowe, częściowe wypłaty wynagrodzenia. Wystawiłem też rachunek dla zleceniodawcy z terminem płatności określonym w umowie na należną kwotę z przepracowanymi godzinami do momentu wypowiedzenia umowy. Zleceniodawca podpisał zarówno rachunek, jak i potwierdzenie otrzymania wypowiedzenia.

Dareww napisał:
Tak, umowa jest na czas oznaczony.
Zatem umowa nie przewiduje wypowiedzenia przed okresem na jaki została zawarta. Możesz ją jednak wypowiedzieć w każdym czasie, jednak jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnych powodów, odpowiadasz za powstałą szkodę. Czy nieterminowe, częściowe wynagrodzenie jest takim powodem, w razie sporu Sąd zadecyduje. Zapewne kwestią będzie o jakich ramach czasowych opóźnienia mówimy.
Jak sam słusznie zauważyłeś, w kodeksie cywilnym jest tylko mowa o należnym wynagrodzeniu za dotychczas wykonaną pracę kiedy wypowiada zleceniodawca. Brak takiego zapisu w sytuacji wypowiedzenia przez zleceniobiorcę może sugerować, że wynagrodzenie się nie należy.
W kwestii podpisu wypowiedzenia i rachunku. Zależy od formy złożonego podpisu. Można złożyć podpis potwierdzając odbiór pisma, co nie znaczy, że zgadza się z jego treścią. Jednak aby to ocenić należy zapoznać się z pismami.

Powrót