wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku Blanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blanka

Użytkownik
Odpowiedzi
30
pracuję już prawie trzy lata i dostałam lepszą propozycje pracy chcę złozyć wypowiedzenie mogę to zrobić w trybie natychmiastowym ?mam jeszcze 15 dni urlopu zaległego i już nowy do wykorzystania więc musza mi to oddać mogę złożyćwypowiedzenie a potem ide na ten urlpo ? koleżanka też kiedyś składała wypowiedzenie i miesiąc czasu jeszcze pracowała ale w umowie mamy że niby dwa tygodnie .
nie wiem jak to jest umowe mam na stałe

pozdrawiam wszystkich :)

Witam,

Rozwiązanie umowy o pracę może nastąpić( art.30 KP):
1)na mocy porozumienia stron,
2)przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia,
3)przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowanie okresu wypowiedzenia,
4)z upływem czasu, na który została zawarta,
5)z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta.

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby rozwiązanie umowy na mocy porozumienia, gdyż kierując taką ofertę( Art. 66 KC) do pracodawcy, sama Pani określa termin rozwiązania umowy o pracę, jednak pracodawca może nie zgodzić się na Pani warunki.... ale warto spróbować.

Mogłaby Pani również złożyć wypowiedzenie, ale tu trzeba wziąć pod uwagę czas Pani zatrudnienia u danego pracodawcy( okres wypowiedzenia).

Pozostaje jeszcze kwestia rozwiązania umowy bez wypowiedzenia, ale ten sposób zapewne Pani nie dotyczy( proszę sięgnąć do art.55 KP)

Pozdrawiam

Podstawą prawną rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron jest Art. 30. § 1. pkt 1. kp. :)
Co do urlopu, to udzielenie go zależy od woli pracodawcy. Może udzielić w terminie sugerowanym przez Panią, ale nie musi.
Okres wypowiedzenia umowy zawartej na czas nieokreślony to:
przy zatrudnieniu do 6 m-cy - 2 tygodnie
6 tyg. do 3 lat - 1 m-c
pow. 3 lat - 3 m-ce
(Art. 36 kp).

Powrót