wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku dzidzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzidzia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam pytanie: co oznacza takie sformułowanie: " Gdy wypowiedzenie nastąpi bez ważnego powodu, Zleceniobiorca jest odpowiedzialny materialnie za koszty związane ze szkoleniem nowej osoby, która przyjmie zlecenie w miejsce Zleceniobiorcy"? Czy w tym przypadku nowo zatrudniona osoba, jeżeli szybko zrezygnuje z pracy, ponosi koszty szkolenia, czy również pracownik, który pracuje np 2 lata a na jego miejsce przychodzi ktoś nowy?

"Zgodnie z art 746 (2) Kodeksu Cywilnego Zleceniobiorca może wypowiedzieć Umowę w każdym czasie. Jednakże, gdy... (fragment z wypowiedzi u góry)".
Jakie informacje Panu są potrzebne?

Jeszcze mam 2 pytania:
1) Po jakim czasie pracowania na umowę zlecenie należy się zasiłek dla bezrobotnych i czy w ogóle się należy? Od stycznia 2006 do lipca 2006 pracowałam na zlecenie, później w tej firmie dano mi um o pracę na 1/10 etatu plus um zlecenie. Pracuję w tej firmie do tej pory, czyli ok 1,5 roku. Czy należy mi się zasiłek?
2) Moja praca polega na wprowadzaniu danych z wniosków i jest to praca na akord. Za każdy wniosek mam określoną stawkę. Firma wymyśliła sobie coś takiego, że jeśli ktokolwiek z pracowników włoży 2 wnioski do 1 koszulki (czego nie wolno robić), nie zostanie mu wypłacona dniówka z tego dnia, kiedy to się zdarzyło. Czy może firma tak zrobić? Czy musi być jakaś wzmianka o tym w umowie?

Dzięki za powalającą odpowiedź. Pomogliście mi jak nikt inny. Wow wielkie dzięki!!! :roll:

Powrót