wypowiedzenie w pracy a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku alexandra5215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexandra5215

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem zatrudniona w Niemczech na umowę na czas nieokreślony z 6cio miesięcznym okresem próbnym. W trakcie okresu próbnego dostałam wypowiedzenie z 2tyg okresem wypowiedzenia. W związku ze stanem zdrowia poszłam na zwolnienie, które nadal trwa. I tu mam pytanie, czy mój pracodawca zapłaci mi jedynie za okres do końca trwania wypowiedzenia czy za zwolnienie lekarskie również mi zapłaci?

Zaplaci ci tylko do momentu formalnego rozwiazania stosunku pracy, potem nie jestes juz jego pracownikiem, bez wzgledu czy na zwolnieniu czy nie, i nie ma wobiec ciebie zadnych obowiazkow.
Musisz sie skontakowac z twoja kasa chorych, to oni ci powiedza, co masz dalej robic.

Czyli jeśli dostałam w tym miesiącu wynagrodzenie za sierpień a wypowiedzenie skończyło mi się 3 września to od 3 do dnia dzisiejszego nie będę mieć płacone?

to znaczy, ze od 3 wrzesnia jestes dla pracodawcy obca osoba, wobec ktorej on nie ma zadnych obowiazkow.
Trzeba bylo sie od razu zglosic do kasy chorych, bo ktos musi nadal placic skladki za ubezpieczenie chorobowe, inaczej wygasnie ci ubezpieczenie i w ogole nie dostaniesz od nikogo zadnych pieniedzy

Powrót