wypowiedzenie w spółce jawnej

• Autor wątku Autor wątku emil1329
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emil1329

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie, czy jeżeli umowę spółki jawnej zawarto na czas oznaczony, to czy wspólnik tej spółki może wypowiedzieć swój udział, jeżeli tak, to jaki jest okres wypowiedzenia

Bo w kodeksie znalazłem tylko info na temat czasu nieoznaczonego:

"Zgodnie z art. 61 k.s.h. - gdy spółkę jawną zawarto na czas nieoznaczony, wspólnik może wypowiedzieć umowę na sześć miesięcy przed końcem roku obrotowego.

Natomiast, jak jest z czasem oznaczonym?

W przypadku spółki zawartej na czas oznaczony uprawnienie do wypowiedzenia winno wynikać z umowy spółki. Jeżeli takiego brak znaczy to, iż nie można wypowiedzieć umowy.

To w takim razie jaka będzie odpowiedź w pytaniu testowym które znalazłem a nie mam odpowiedzi?

Jeżeli umowę spółki jawnej zawarto na czas oznaczony, wspólnik tej spółki może wypowiedzieć swój udział:

a) na miesiąc przed końcem roku obrachunkowego
b) na trzy miesiące przed końcem roku obrachunkowego
c) na sześć miesięcy przed końcem roku obrachunkowego
d) nie może wypowiedzieć

jedna, dwie, trzy i wszystkie możliwe odpowiedzi mogą być poprawne, tylko pytanie jaka to ma być w tym przypadku odpowiedź???

puk, puk;

studencina znowu...wątpić zaczynam w młodzież;

ps. d

A mi to przypomina lamenty tych którzy nie dali rady z egzaminem na aplikację i szukają dziury w teście.

Dajcie spokój też jestem studentką i właśnie weszłam żeby poczytać problemy bo za 2 dni mam egzamin i tak dla czystej ciekawości i się załamałam tym co przeczytałam. Ja nie wiem jak to jest, przecież to oczywiste, że odpowiedź d.a tutaj taka gafa...

to nie jest gafa, gafa to pomyłka;

to jest brak jakiejkolwiek wiedzy w temacie; ŻENUJĄCE; i takich ludzi ktoś chce dopuścić później aby świadczyli pomoc prawną po obronie mgra;

Powrót