WYPOWIEDZENIE z ART 55 KP przy LIKWIDACJI SPÓŁKI

• Autor wątku Autor wątku xpbit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xpbit

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam Wszystkich !

Mam problem tego typu że dostałem wypowiedzenie z artykułu 159 ust 1 i 2. z 3 miesięcznym wypowiedzeniem...

Wypowiedzenie dostałem dokładnie kolejnego dnia po dniu w którym powinna być wypłata ( wypłaty oczywiście brak bo wniosek o upadłość zablokował konta )

i tu rodzi się pytanie.

Czy jeśli spółka wypowiedziała umowę ze względu na likwidację/restrukturyzację/upadłość jednocześnie nie wypłacając już wynagrodzeń to można skorzystać z art. 55 KP ?

Spółka nie wypłaciła, ani nie wypłaci żadnych kolejnych wynagrodzeń, a każe dalej pracować za darmo.

Czy w takich sytuacjach art 55 KP ma zastosowanie czy pracownicy są wobec takiego procesu bezsilni ?

Art. 55 można zastosować nawet będąc w okresie wypowiedzenia.

Testovironian napisał:
Art. 55 można zastosować nawet będąc w okresie wypowiedzenia.
niby tak.... tylko czy pracodawca nie podważy tego twierdząc że to nie z jego winy nie ma wypłaty tylko z winy tego że jest w upadłości i bank zablokował mu konto.

bo w takim przypadku wypowiedzenie w trybie natychmiastowym odszkodowanie za 3msce plus 3 miesiace odprawy.

ale jak pracodawca jest w upadłości restrukturyzacji likwidacji i ma powiedzmy to pieniądze na koncie które są zablokowane przez banki to czy to ma faktyczne zastosowanie do art. 55

tym bardziej ze doslownie dzien przez wyplaceniem wynagrodzen sklada wniosek o upadlosc, co wg mnie było celową zagrywką dla zamknięcia "mord" pracownikom

Nie podważy
Zazwyczaj pracodawca może jednak dokonywać wypłat z zajętego konta na poczet wynagrodzeń , podatku , rent , musi tylko dostarczyć listy płac , i tytuły wykonawcze
Musisz tylko przemyśleć czy chcesz chodzić po sadach , pracodawca sam z siebie pewnie nie wypłaci ci odszkodowania - moim zdaniem warto

Jako alternatywę ma chodzenie do roboty za którą też nie wypłaci.

xpbit napisał:
niby tak.... tylko czy pracodawca nie podważy tego twierdząc że to nie z jego winy nie ma wypłaty tylko z winy tego że jest w upadłości i bank zablokował mu konto.

bo w takim przypadku wypowiedzenie w trybie natychmiastowym odszkodowanie za 3msce plus 3 miesiace odprawy.

ale jak pracodawca jest w upadłości restrukturyzacji likwidacji i ma powiedzmy to pieniądze na koncie które są zablokowane przez banki to czy to ma faktyczne zastosowanie do art. 55

tym bardziej ze doslownie dzien przez wyplaceniem wynagrodzen sklada wniosek o upadlosc, co wg mnie było celową zagrywką dla zamknięcia "mord" pracownikom
Ciebie jako pracownika to nie interesuje. Sądu też nie interesuje z jakiego powodu pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia.

cologniola napisał:
Nie podważy
Zazwyczaj pracodawca może jednak dokonywać wypłat z zajętego konta na poczet wynagrodzeń , podatku , rent , musi tylko dostarczyć listy płac , i tytuły wykonawcze
Musisz tylko przemyśleć czy chcesz chodzić po sadach , pracodawca sam z siebie pewnie nie wypłaci ci odszkodowania - moim zdaniem warto

bo główne pytanie teraz brzmi......

Czy jeśli spółka złożyła wniosek o upadłość to ma prawo nie wypłacać wynagrodzenia i nie przejmować się art 55 KP

czy to sąd musi zatwierdzić upadłość żeby spółka miała prawo nie wypłacać wynagrodzenia i być tym jakby chroniona.

bo skoro jest złożony tylko wniosek o upadłość to znaczy że firma jeszcze nie upadła bo to stwierdza dopiero sąd tak ? czyli jeśli firma jeszcze nie upadła to ma obowiązek płacić wynagrodzenia ? dobrze to rozumuje ?

co do innych odpowiedzi skoro pracodawca nie wypłaca wynagrodzeń to wg mojej opinie powinienem ja złożyć wypowiedzenie natychmiastowe i czekać na zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia, wypłaty odprawy, i wypłaty ekwiwalentu za urlop. a nie pracy przez 5 miesięcy za darmo...... bo na chwile obecną tak to wygląda 2 miesiąc leci za darmo i kolejne 3 miesiące za darmo na wypowiedzeniu....

ręce opadają na tą interpretację przepisów że aż nie wiadomo co z tym zrobić

Ale to jest wyłącznie Twoja interpretacja i to błędna więc do kogo pretensje?
Pracodawca zawsze ma obowiązek wypłaty wynagrodzeń. Nie istnieje żadna przesłanka, żaden tryb, żaden przepis który z tego obowiązku mógłby zwolnić pracodawcę.

Testovironian napisał:
Ale to jest wyłącznie Twoja interpretacja i to błędna więc do kogo pretensje?
Pracodawca zawsze ma obowiązek wypłaty wynagrodzeń. Nie istnieje żadna przesłanka, żaden tryb, żaden przepis który z tego obowiązku mógłby zwolnić pracodawcę.

nie moja tylko jednego prawnika

stąd też moje pytania, bo wszystkie informacje jakie osobiście znalazłem mówią że faktycznie jak każdy wspomina,

mam prawo złożyć moje wypowiedzenie z art 55 KP na już otrzymane wypowiedzenie z firmy i to moje będzie ważne i nadal będzie się należeć odszkodowanie za okres wypowiedzenia i odprawa.

Po prostu szukam jakiegoś fachowego potwierdzenia tych informacji, żeby nie doprowadzić do sytuacji gdzie złoże takie wypowiedzenie u prezesa lub tymczasowego nadzorcy a on mi powie że mam to sobie wsadzić bo oni są w jakichś tam procedurach i art 55 nie działa w tym przypadku.

Sytuacja jest na tyle patowa, że z pozycji pracownika nie wiadomo jakie kroki podejmować a pracować kilka miesięcy za darmo i jeszcze czekać kolejnych nie wiadomo ile miesięcy na spłatę tego zadłużenia już w ogóle.

może za dużo o tym myślę i rozbijam na czynniki pierwsze ale jakby pierwszy raz w życiu trafia się taka sytuacja czy to u mnie czy u moich znajomych i nikt do końca nie wie co może a co nie

Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł w tym temacie ??

No ale odpowiedz dostałeś. Możesz złożyć wypowiedzenie z art 55

Powrót