Wypowiedzenie z powodu zmiany miejsca zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku Santino92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Santino92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

W najbliższym czasie planuję przeprowadzkę (jakieś 500km), z tego też powodu chcę zrezygnować z obecnej pracy. Wiadomo w nowymi mieście przyda się każdy grosz, dlatego liczę na zasiłek dla bezrobotnych (najlepiej właśnie bez okresu karencji 90 dni) i tu moje pytanie:

Czy w takim wypadku ma jakieś znaczenie ,czy umowa została rozwiązana za moim wypowiedzeniem, czy za porozumieniem stron? Oczywiście uwzględniając, iż w obu wypadkach podam przyczynę "zmiana miejsca zamieszkania"...

I czy, gdy będę starał się o zasiłek w tamtejszym PUP, będę musiał okazać meldunek w nowym mieście? Pytam, gdyż nie wiem, jak będzie z tym meldunkiem. Mieszkanie będę wynajmował, więc raczej nikt mnie chętnie nie zamelduje...

I jeszcze, czy istnieje taka opcja, iż pracodawca nie pozwoli mi w wypowiedzeniu podać powodu "zmiana miejsca zamieszkania" bo proponowali mi wstępnie, że jeśli bardzo chcę, to spróbują załatwić mi przeniesienie... (praca w markecie więc teoretycznie istnieje taka możliwość, jednak nie zapatruję się na nią przychylnie).

Miałam podobną sytuację. W wypowiedzeniu musi być zapisana treść "z powodu zmiany miejsca zamieszkania". Podobnie na świadectwie pracy musi istnieć taki zapis, co kwalifikuje do bezpośredniego ubiegania się o zasiłek dla bezrobotnych- bez tych 90 dni karnych. Nowy Urząd Pracy zarejestruje tylko tych, co mają stałe lub czasowe zameldowanie.Ja takiego nie miałam,bo najemca nie wyrażał zgody.Zostaje wtedy wymeldowanie się ze starego miejsca i bycie na statusie bez meldunku. Albo zarejestrowanie się w obecnym w/g zameldowania Urzędzie.I tak też zrobiłam.Muszę zgłaszać się na wezwania osobiście/przyjeżdżać 300 km/. Urząd ma podane nowe dane do korespondencji ,co też jest ważne,gdyż nie wzywają tak często. Żaden nowy UP nie chce brać na siebie finansowania osób z innych regionów.Pula kasy tylko dla swoich mieszkańców.

Na świadectwie pracy też musi istnieć taki zapis, nie wystarczy na wypowiedzeniu?

No i właśnie będzie problem z nowym meldunkiem, chyba pozostaje opcja wymeldowania się z obecnego miejsca zamieszkania i pozostania bez meldunku, ale to jeszcze dopytam w tamtejszym PUP czy na pewno jest taka konieczność...

Ale z drugiej strony, chyba nie odważę się na tę opcję, z obawy że gdy nie będę miał meldunku będzie to dziwnie wyglądać dla potencjalnego pracodawcy u którego będę starał się o pracę... No cóż, może jakimś cudem osoba od której będę wynajmował mieszkanie zgodzi się zameldować mnie w nim tymczasowo...

Musi i to koniecznie! Skoro w wypowiedzeniu argumentujesz powód zwolnienia,to tym samym musi być na świadectwie pracy.To będzie podstawa do otrzymania już w 1 m-cu zasiłku dla bezrobotnych. Ja na pierwszej rejestracji w PUP takiego zapisu nie miałam,ale urzędniczka zauważyła ,że podaję inny adres do korespondencji.Szybko podpowiedziała mi ,że mam u pracodawcy w miarę jego woli zmienić całe świadectwo. Tym samym musiałam również zmienić swoje wypowiedzenie.Tak radca prawny kazał,że tam też ma być wpisane " z powodu zmiany miejsca zamieszkania".
Dzięki dobrej radzie urzędniczki i byłego pracodawcy,zakwalifikowałam się do szybkiego zasiłku, a nie dopiero po 3 m-cach.
Ja również wybrałam opcję pozostania na starym meldunku. Ale na przyszłość radzę Ci,abyś podał w PUP nowy adres korespondencyjny.Korespondencja i wszelkie wezwania będą wtedy docierały bezpośrednio do Ciebie. A ONI pilnują terminów jak "pacierza". Nie ma zmiłuj się,nawet jak jesteś zagranicą. Raz w roku jest opcja przesunięcia terminu o 7 dni,ale trzeba napisać oświadczenie i za te dni Ci nie zapłacą.

Zgodnie z ustawą termin wizyty można przesunąć o 10 dni kalendarzowych, nie 7.

Prawda. Maksymalnie do 10 dni w uzasadnionych przypadkach. I tylko raz w roku.

Powrót