Wypowiedzenie za porozumieniem stron

• Autor wątku Autor wątku Sheldon21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sheldon21

Użytkownik
Odpowiedzi
217
Witam, mam pytanie co przysługuje gdy rozwiązano umowę za porozumieniem stron? Można bez problemu zarejestrować się w urzędzie pracy i otrzymywać zasiłek?

zarejestrowac sie mozna oczywiscie, ale jesli było to poruzmienie stron to trzeba bedzie na zasiłek 90 dni poczekac, oczuwisie po spełnieniu warunków do jego otrzymania.

Nie ma takiej możliwości otrzymania zasiłku?

Jest - jeżeli zrobicie odpowiednie rozwiązanie za porozumieniem stron, w którym wskażecie, że jest to z winy pracodawcy.

Ja daję taki dopisek i zasiłek zawsze jest (pismo jest od pracodawcy do pracownika)

Niniejszym wnoszę o rozwiązanie z dniem 17.06.2024r. wiążącej nas umowy o pracę na mocy porozumienia stron (art. 30 §1 p.1 Kodeksu Pracy) i z winy i przyczyn leżących jedynie po stronie pracodawcy na podstawie ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz.U. z 2003 r. nr 90, poz. 844, ze zm.) – tj. zlikwidowania Pana stanowiska pracy w wyniku ograniczenia prowadzonej działalności gospodarczej (zaprzestanie świadczenia usług transportowych na Pana obszarze).

No właśnie otrzymałem wypowiedzenie ze strony pracodawcy.

Tylko też rozumiem że musi to być powód czyli likwidacja zakładu pracy tak?

To w końcu otrzymałeś wypowiedzenie umowy czy rozwiązanie umowy za porozumieniem stron?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron

Powrót