wypowiedzenie zmieniające

• Autor wątku Autor wątku maxmsz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxmsz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
z dniem 1 lipca 2006 roku dyrektor powierzył mi stanowisko kierownika dopiero co tworzonego działu, i przyznał:
1) nowe wyższe wynagrodzenie zasadnicze
2) dodatek funkcyjny w wysokości 25% wynagrodzenia zasadniczego.

W tym samym dniu dyrektor zatrudnił 2 podwładnych mi pracowników (na czas określony do dnia 30 czerwca 2007 r.).

Z dniem 1 marca 2007 roku rozwiązał stosunek pracy z moimi pracownikami (z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia - mieli umowę na czas określony).
Ja pozostałem na swoim stanowisku przejmując całą pracę, którą wykonywali moi pracownicy.
Pyt. 1 - Czy dodatek funkcyjny nadal mi się należy?
Pyt. 2 - Jeśli nie, to jak wygląda kwestia pozbawienia mnie tego dodatku?
a) czy tracę dodatek z dniem zwolnienia moich pracowników, czy też
b) muszę otrzymać wypowiedzenie zmieniające, w którym zabrany zostanie mi dodatek funkcyjny i czy normalnie przez 3 m-ce będe jeszcze otrzymywał funkcyjny.
PS. Zostałam zatrudniony na umowę na czas nieokreślony kilka lat wcześniej
PS. 2 - w nowej umowie nie ma ani słowa za co mam dodatek funkcyjny.

żadnego znawcy prawa na tym forum nie ma?

Nie wiem czy to takie trudne, ale spodziewałem się raczej, że na forum prawnym ktos mi pomoże... ale nie:(

Cierpliwości, tu nie ma "etatowych odpowiadaczy"- J.M.

Pyt. 1 - Czy dodatek funkcyjny nadal mi się należy?
Dodatek funkcyjny dostał Pan zapewne w związku z powierzeniem nowej funkcji, więc tak długo jak długo będzie Pan ją pełnił, tak długo będzie Pan otrzymywał dodatek.

Pyt. 2 - Jeśli nie, to jak wygląda kwestia pozbawienia mnie tego dodatku?
Pracodawca powinien na piśmie zaproponować Panu nowe warunki
Art. 42. § 1 KP. Przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę stosuje się odpowiednio do wypowiedzenia wynikających z umowy warunków pracy i płacy.
§ 2. Wypowiedzenie warunków pracy lub płacy uważa się za dokonane, jeżeli pracownikowi zaproponowano na piśmie nowe warunki.
§ 3. W razie odmowy przyjęcia przez pracownika zaproponowanych warunków pracy lub płacy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia. Jeżeli pracownik przed upływem połowy okresu wypowiedzenia nie złoży oświadczenia o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków, uważa się, że wyraził zgodę na te warunki; pismo pracodawcy wypowiadające warunki pracy lub płacy powinno zawierać pouczenie w tej sprawie. W razie braku takiego pouczenia, pracownik może do końca okresu wypowiedzenia złożyć oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków.
§ 4. Wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy lub płacy nie jest wymagane w razie powierzenia pracownikowi, w przypadkach uzasadnionych potrzebami pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę na okres nie przekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia i odpowiada kwalifikacjom pracownika.

Powrót