wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku AnusiaSz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnusiaSz

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam. Mój pracodawca oficjalnie ustnie ogłosił iż zamyka nasz dział i wszyscy tracą pracę aczkolwiek może pomóc w skontaktowaniu się ze swoimi franczyzobiorcami którzy potrzebują podobnych pracowników ale praca byłaby na innych zasadach ( prawdopodobnie samozatrudnienie). Do tej pory pracowałam na kontrakt ustny na czas nieokreślony przez 2,5 roku. Pracodawca nie dał mi pisemnego wypowiedzenia tylko we wtorek ogłosił że w sobotę w tym samym tygodniu będzie to nasz ostatni dzień pracy. Czy miał do tego prawo? Czy należą mi się dodatkowe pieniądze że nie poinformował mnie z dwutygodniowym wyprzedzeniem? Czy należy mi się odprawa nawet gdybym podjęła nową pracę u franczyzobiorcy? Jakie dokumenty powinnam otrzymać od pracodawcy i czy powinnam otrzymać pisemne wypowiedzenie?

Myślę, że coś tu jest nie tak. 2.5 roku bez pisemnej umowy to najprawdopodobniej łamanie prawa. Ponieważ nie było umowy, nie ma też wypowiedzenia, bo prawdopodobnie cały ten interes jest połlegalny albo nielegalny.

Czy masz payslipy (miesięczne/tygodniowe poświadczenia wypłaty pensji)?

Mam wszystko, payslipy, nin , home office i nawet temporary residence.

W takim razie udaj się do Citizens Advice Bureau jak najszybciej, bo moim zdaniem, masz prawo do pisemnego wypowiedzenia. Zdaje się, że także do pisemnego kontraktu. Prawo pray w UK nie jest moją najmocniejsza stroną, ale coś mi się wydaje, że nie wszystko jest tu w porządku.

Powrót