Wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku cisekx5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cisekx5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Otrzymałem wypowiedzenie umowy o pracę po pierwszym dniu od chorobowego, które trwało 2 tygodnie. Choroba była wywołana covid 19.
Wypowiedzenie to: "Przyczyną wypowiedzenia umowy o pracę są względy ekonomiczne."
Nie wiem czy względy ekonomiczne to jest powód skoro stanowisko pracy nie zostało zlikwidowane. Czy to zwolnienie ma podstawy prawne?
Dodam od siebie że posiadam umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuje dla szefa od prawie 3 lat. To moja pierwsza tak długa choroba. Wcześniej nawet nie chorowałem.
Szef jest strasznie cięty na opuszczanie pracy przez choroby itp.
Jest sprytny i wie jak zagadać żeby daną osobę przechylić na swoją stronę i potrafi wmówić że można przychodzić do pracy mimo jak ktoś jest mocno osłabiony.
Nie zapomnę sytuacji w pracy jak współpracownik przeciął rękę aż do ścięgna. Po wizycie na sorze kolega pojawił się jeszcze tego samego dnia w pracy mimo że dostał chorobowe na 2 miesiące. Po incydencie usłyszał od szefa "a kto będzie zarabiał pieniążki?". Przez cały okres chorobowego i kontuzjowanej ręki przychodził normalnie do pracy.
Moje wypowiedzenie trwa miesiąc i wchodzi w życie od następnego miesiąca kalendarzowego.

cisekx5 napisał:
Czy to zwolnienie ma podstawy prawne?

Tak, powód wypowiedzenia może zostać sformułowany w taki sposób, niemniej jednak w przypadku braku szerszego uzasadnienia (wyjaśnia na podstawie jakich kryteriów to Ty zostałeś wytypowany do zwolnienia) możesz próbować odwołać się do Sądu Pracy (pouczenie powinno znajdować się na wypowiedzeniu).
Ponieważ tak sformułowany powód wypowiedzenia wskazuje na brak zawinienia ze strony pracownika w przypadku kiedy pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników (umowy o pracę w przeliczeniu na pełny etat) należy Ci się odprawa (przy Twoim stażu pracy za dwa miesiące).

kama.1988 napisał:
Tak, powód wypowiedzenia może zostać sformułowany w taki sposób, niemniej jednak w przypadku braku szerszego uzasadnienia (wyjaśnia na podstawie jakich kryteriów to Ty zostałeś wytypowany do zwolnienia) możesz próbować odwołać się do Sądu Pracy (pouczenie powinno znajdować się na wypowiedzeniu).
Ponieważ tak sformułowany powód wypowiedzenia wskazuje na brak zawinienia ze strony pracownika w przypadku kiedy pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników (umowy o pracę w przeliczeniu na pełny etat) należy Ci się odprawa (przy Twoim stażu pracy za dwa miesiące).

Dziękuję za odpowiedź. Jest teraz druga sprawa. Wypowiedzenie trwa do końca września, a szef nie chce mi przydzielać pracy. Nie jestem uwzględniony w grafiku i nie będę bo dowiedziałem się od kolegi że szef nie chce mnie już dawać na stanowisko pracy. A ja jestem gotowy do pracy. W takim razie tak czy tak będzie mi się należeć wynagrodzenie za sierpień i wrzesień w takiej kwocie jak mam podane na umowie?

Tak, najlepiej jakbyś uzyskał pisemne zwolnienie ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia (jak rozumiem nie ma o tym wzmianki na samym wypowiedzeniu) w przeciwnym razie powinieneś zgłaszać codziennie gotowość do pracy w zakładzie pracy.

Powrót