Wypowiedznie złożone przez pracodawce

• Autor wątku Autor wątku werolinek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werolinek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , pracuję na umowie niemieckiej na czas określony (2 lata) od 10 miesięcy , 2.09. dostałam wypowiedzenie od pracodawcy - miesięczne . W okresie mojej pracy nie otrzymałam od pracodawcy żadnego upomnienia itp.
Czy pracodawca może mnie zwolnić bez podania przyczyny , bez żadnego wcześniejszego upomnienia itp ? I wgl od kiedy liczy się te zwolnienie ? Jakie prawa mi przysługują ? Proszę o szybką odpowiedz

Zgodnie z § 15 Abs. 3 Teilzeit- und Befristungsgesetz (TzBfG) (Ustawa o umowach czasowych/na czas określony) wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony za wypowiedzeniem z zachowaniem ustawowego terminu wypowiedzenia, jest wykluczone. Jeśli zatem masz umowę na czas określony (2 lata jak piszesz), to Twój pracodawca zgodnie z cytowanym wyżej przepisem nie miał prawa wypowiedzieć Ci tę umowę. Ale UWAGA! Przeczytaj dokładnie Twoją umowę o pracę, bo być może możliwość takiego wypowiedzenia została w Twojej umowie uzgodniona, tzn. innymi słowy, może podpisałeś umowę o pracę, w której za Twoją zgodą, poświadczoną twoim podpisem pod umową, uzgodniona została możliwość wypowiedzenia (???) W takim przypadku pracodawca miał prawo wypowiedzieć tę umowę. Sprawdź to!

Powrót