Wypożyczalnia Aut domaga się zwrotu pieniędzy za wynajem z OC

• Autor wątku Autor wątku Sebek2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebek2018

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Dzień dobry .
W styczniu 2021r miałem szkodę z OC sprawcy przyjechała policja podała nr Polisy OC sprawcy , zgłosiłem sprawę . Po 2 tyg po oględzinach mojego auta oraz kosztorysie dostałem zgodę na wynajem samochodu z proponowanej przez ubezpieczyciela firmy . Dostałem auto i po 7 dniach kazali oddać i oddałem auto , żadnych zastrzeżeń , choć brak wypłaty odszkodowania .
Dopiero Po 2 miesiącach dostałem pismo od ubezpieczyciela że odmawiają wypłaty gdyż sprawca szkody nie był u nich ubezpieczony !!! A parę dni temu od wypożyczalni samochodu dostałem fv do zapłaty za wynajem auta !!! Ok 1800 zł
Konsultowałem się z prawnikiem i mówi żebym odmówił zapłaty , że gdybym wiedział że sprawcy z OC nie będzie to nie brak był auta zastępczego . Oraz że jest to ryzyko wypożyczalni aut i oni mają umowę z ubezpieczalnią .
I dziś kolejny nowy mail od wypożyczalni po odwołaniu się że podpisałem regulamin najmu i jak firma ubezpieczeniowa nie zapłaci to ja zobowiązuje się do zapłaty !!
Myślę że wypożycznalnia chce mnie naciągnąć .... Gdyż żadnego regulaminu nie dostałem do ręki do czytania . Tylko podpisałem odbiór auta . Po godz na maila przyszedł regulamin .

Proszę o poradę pomoc co robić .
Dziękuję

Ostatnia edycja:
czy podpisał Pan cesję wierzytelności i scedował prawo do odszkodowania na wypożyczalnie
?

Ostatnia edycja:
Nie wiem . Oglądaliśmy auto zastępcze wsiadłem do auta i kazał na tablecie się podpisać że odbieram auto i nie widać uszkodzeń . Dobrze że widać to na monitoringu parkingu gdzie trzymaj swoje prywatne auto . Że nic mi nie daje , nic nie pokazuje ( regulamin ) tylko po 10 min oglądania wsiadam do zastępczego auta z kluczykami i dowodem rejestracyjnym i po chwili podpisuje coś na tablecie i koniec. Nie mogłem mieć pojęcia o jakieś cesji czy innych pkt ktore mi zataja , nie przedstawia

Witam ponownie . Dostałem wczoraj pismo z sądu o doręczeniu nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym .I mam 2 tygodnie na złożenie sprzeciwu .

Ktoś pomorze co napisać ?
Cholera jasna firma z OC sprawcy daje samochód zastępczy , policja na miejscu mówi że sprawca miał oc a po 3 miesiącach okazuje się że nie miał ważnego OC .....
Dlaczego firma która wypożyczyła mi auto za polecenie OC sprawcy nie powinna się od nich domagać zwrotu pieniędzy za wypożyczenie auta ? Tylko szarego człowieka sądami straszą

Udało się :-) Sąd oddalił pozew ubezpieczalni . Nie muszę naciągaczom nic płacić .

Powrót