Wypożyczenie auta a obtarcie nadwozia

• Autor wątku Autor wątku Serrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Serrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
tydzień temu w firmie wypożyczyliśmy auto bagażowe - typu bus marki Fiat, została sporządzona umowa, kwit dowodu wpłaty kaucji 500 zł.
Niestety podczas użytkowania doszło do uszkodzenia - obtarcia boku, gdzieś na długości ok 20-30 cm
Auto zostało zwrócone, zatankowane wcześniej, wszystko ok no ale to uszkodzenie...W firmie wypożyczającej ustaliliśmy że kwota z kaucji będzie zabrana w związku z tym uszkodzeniem - nie wiem tylko (nie pamiętam) co dokładnie zostało dopisane na tym kwicie, czy że sprawa zakończona czy to tylko jakaś część...
Minęło parę dni wczoraj właściciel firmy odezwał się na olx czyli w wiadomości do ogłoszenia tak jak kontakt od początku że był u lakiernika i że koszt naprawy wyniesie jednak 2.000 zł, żeby chciał żeby jeszcze coś dorzucić do tych 500.
Przelałem kolejne 500 zł, dzisiaj napisał sms że widział wpłatę no ale naprawa to 2.000 zł więc jeszcze oczekuje kolejnego 1000 zł.

Poniżej prezentuje umowę najmu.
Natomiast mam takie pytania:
- czy firma wypożyczająca która ubezpiecza samochody OC/AC/NW nie jest zobowiązana naprawiać szkód z Auto-Casco?
- czy taka firma może na zasadzie rozszczeń cywilnych prosić o wpłaty jakiś kwot, nigdzie nie potwierdzonych? (Bo tylko płatność za wynajem + kaucja jest na papierze)
- czy ja mogę prosić o wycenę szkody? (właściciel nie chce przesłać twierdzi że to zwiększy koszty bo kosztorys kosztuje...)
- czy ja mogę prosić o skan tego kwitu wpłaty 500 zł kaucji z adnotacją dotyczaca zabrania tej kwoty w związku z uszkodzeniem auta? Bo tak na prawdę to był 1 egzemplarz i ja nie mam żadnego potwierdzenia
- pytanie ostatnie czy muszę płacić w 100% rzeczoną kwotę o jakiej mówi właściciel z firmy wypożyczającej?
- i na końcu w którym momencie kończy się cała sprawa wynajmu auta, ja go oddałem, podpisałem że auto zwrócone data itd i czy Wynajmujący może mieć jeszcze jakieś roszczenia później?

Poniżej skany umowy:
3900953300_1651656571.jpg

3367777300_1651656582.jpg

8051809400_1651656584.jpg

e778c5bc26d6a.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót