Wypracowanie

• Autor wątku Autor wątku Ticjo222100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Ticjo222100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Hej, zamieściłam w wypracowaniu (za zgodą autorki) fragment innego wypracowania. To był zwykły esej do szkoły. Wstawiłam odnośnik, że to jej słowa itp. Jednak nauczyciel powiedział, że to ściąganie i dał 1. Kiedy się z nim kłóciłam i powiedziałam, że mam jej zgodę i przecież było napisane, że to fragment większej całości, on się powołał na prawo autorskie.
Czy ma rację?

W kwestii jedynki, cóż to należy do jego prerogatywy. Odnośnie praw autorskich jeśli masz zgodę autora to nie ma nawet znaczenia prawo cytatu.

Czyli nie mógł mi postawić z tego powodu 1, a z tego, co zrozumiałam, zrobił to tylko dlatego. Skoro mam zgodę autorki, mogę z nim jeszcze raz pójść porozmawiać, ale co jeśli nadal będzie się upierał?

Ticjo222100 napisał:
Czyli nie mógł mi postawić z tego powodu 1, a z tego, co zrozumiałam, zrobił to tylko dlatego. ...
Na pewno nie z powodu naruszenia praw autorskich. Być może uznał, że brak Ci samodzielności w pracy, ale to nie temat na ten Dział.

A co ze zgodą autora - mówiona wystarczy, czy muszę mieć poświadczenie na piśmie, że się zgadza?

Powrót