B
Brazowooka92
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam. Niedługo planuję przeprowadzkę z Polski do Niemiec. Aktualnie pracuję na umowie o pracę w niepełnym wymiarze godzin tj ½ etatu, mam płatny urlop i ubezpieczenie. Zwalniając się z pracy zostanę osobą bezrobotną i bez ubezpieczenia. Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem obowiązkowym, zdrowotnym w Niemczech? Czy na czas przeprowadzki powinnam zarejestrować się w urzędzie pracy (w Polce ) jako osoba bezrobotna, aby zostać na ten czas ubezpieczoną? Nie mam żadnego obiecanego zatrudnia w Niemczech, przeprowadzam się w celach prywatnych. Po przyjeździe do Niemiec chciałabym również zarejestrować się do urządu pracy, ale nie wiem teraz czy moje wszystkie prawa ( ewentualny zasiłek i ubezpiecznie z Polski) będzie ważny w Niemczech? Gdy zarejestruję się w Polsce w urzedzie pracy, i wyjadę za granicę kraju nie będe w stanie stawiac się na żadne terminy wyznaczone przez polski urząd pracy. Nie jestem zaintersowana w głównej mierze zasiłkiem czy zapomogą ( szczerze też nie orientuję się czym mogłabym też jakikolwiek zasiłek dostać z pracą na ½ etatu), chodzi tylko o sam fakt ubezpiecznia na czas przeprowadzki i ‘’startu’’ w nowym kraju bez zatrudnienia. Jeśli urząd pracy nie będzie w stanie mnie ubezpieczyc to czy powinnam ubezpieczać się prywatnie, na własną rękę? Prosze o pomoc bo szczerze nie wiem kompletnie co mam robic, i jestem zielona w sprawach ubezpiecznia, a na stronach znajduje sprzeczne informacje.