Wyprowadzka dzieci bez zgody drugiego rodzica

• Autor wątku Autor wątku AnnaEwaTopka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaEwaTopka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Dzieci przebywają pod opieką ojca ale nie zostałam pozbawiona praw rodzicielskich.
Były mąż postanowił wyprowadzić się do innego miasta. Nie uzyskał mojej zgody gdyż jest to daleko od całej rodziny dzieci i uważam że nie będzie to dla ich dobra.
Co mogę zrobić jeśli mimo braku mojej zgody i tak wyjedzie, zmieni dzieciom szkołę, lekarzy etc?
Zamierza się wyprowadzić już 1 sierpnia a do tego czasu raczej nie uzyska żadnej zgody z sądu bo rozpoczął się okres wakacyjny.

AnnaEwaTopka napisał:
Co mogę zrobić jeśli mimo braku mojej zgody i tak wyjedzie, zmieni dzieciom szkołę, lekarzy etc?
Z opisu wynika ojciec dzieci posiada pełną władzę rodzicielską i sąd ustalił miejsce każdoczesnego pobytu dzieci przy nim natomiast pani władza rodzicielska jest ograniczona. Generalnie jeżeli pozostawiono pani prawo do współdecydowania o istotnych sprawach dzieci to ojciec potrzebuje Pani zgody a w jej braku zgody sądu rodzinnego na przeniesienie się dzieci do innego miejsca. W takim przypadku sama Pani może wnieść do sądu rodzinnego o rozstrzygnięcie o istotnych sprawach dzieci ze wskazaniem o możliwie pilnym rozpoznaniu z uwagi na planowany wyjazd. Jeżeli natomiast pozostawiono Pani władzę tylko w zakresie dowiadywania się to ojciec dzieci Pani zgody na przeprowadzkę dzieci nie potrzebuje, nie potrzebuje też zgody sądu. Analogiczna sytuacja dotyczy zmiany szkół czy placówek ochrony zdrowia.

Posiadam prawo do współdecydowania. Pytanie polega na tym co mogę zrobić jeżeli mimo braku mojej zgody i bez decyzji sądu były mąż i tak wyjedzie do innego miasta?

Nie chcę usłyszeć w październiku lub listopadzie jak sąd zacznie rozpatrywać sprawę, że dzieci już mają nową szkołę i się zaaklimatyzowały więc trudno, niech już tak zostanie...!

Powrót